Nest våteste juni siden 1900

Med 70 prosent mer regn enn normalt, ble årets juni den nest våteste siden 1900. Men i deler av Nord-Norge var det tørt og varmt.

Juni ble en svært våt måned for hele landet, melder Meteorologisk institutt. Med 70 prosent mer nedbør enn normalt på landsbasis, går årets juni inn i historien som den nest våteste siden 1900, kun slått av regntunge juni 1964, med 75 prosent mer enn normalt.

Regnet som øste ned over Østlandet førte til ny regnrekord. Med dobbelt så mye nedbør som normalt, endte Østlandet opp med sin våteste junimåned siden 1900. Også på Vestlandet regnet det dobbelt så mye som normalt, og årets juni endte opp som den fjerde våteste som er målt der.

Ved enkelte målestasjoner i Oppland, Sogn og Fjordane og Finnmark ble det målt opp mot tre-fire ganger så mye nedbør som normalt. Aller mest regn i løpet av ett døgn fikk Sirdal – hele 115,5 mm nedbør i løpet av 30 timer.

Tørt og varmt i nord
Men enkelte steder i Finnmark og Troms var været bedre, og noen kystområder fikk hele 40–76 prosent mindre nedbør enn normalt.

For Nord-Norge som helhet var månedstemperaturen 2,0 grader over normalen, og den syvende varmeste juni som er registrert. I deler av Nord-Trøndelag, Nordland og Troms var temperaturen opp mot 3 grader over normalen, og for Trøndelag og Nord-Norge som helhet ble årets juni den varmeste siden 2002.

Den aller varmeste junidagen ble målt i Saltdal. Der var det hele 33,8 grader den 11. juni. Dette er ifølge Meteorologisk institutt ny fylkesrekord for Nordland, og den nest høyeste temperaturen som er registrert i Nord-Norge noen gang.

Rekorden er 34,4 grader, og ble målt i Sihccajavri 23. juni 1920. 33,8 grader er også det varmeste som er registrert i Norge i første halvdel av juni siden målingene startet i 1867.

Også på Svalbard var det varmere enn normalt. Med en gjennomsnittstemperatur på 4,8 grader, var det hele 2,8 grader varmere enn normalt på Svalbard lufthavn. Der ble også den høyeste temperaturen på Svalbard i løpet av juni målt, med 12,8 grader den 22. juni.

Vått, men varmt
Mye regn til tross, gladmeldingen på landsbasis er at juni måned var varmere enn normalt. Med 1,2 grader varmere enn normalen, og ender årets juni opp som den 14. varmeste junimåned som er målt i Norge siden 1900. Med unntak for deler av Vestlandet var månedstemperaturen over normalen i hele landet.

Høyest månedstemperatur var det i Oslo og Buskerud. På Blindern var gjennomsnittstemperaturen 15,9 grader, 0,7 grader varmere enn normalen.

Kaldest var det i fjellet i Sør-Norge, og aller kaldest var det ved Juvvasshøe, der gjennomsnittstemperaturen for juni var 3,2 grader. Likevel er dette nesten én grad varmere enn normalen. Ved Juvvasshøe ble også landets laveste junitemperatur målt, med 6,1 minusgrader 1. juni.