Meglerne spår flatere boligpriser

I juni tok det bare 13 dager i gjennomsnitt før boliger i Bergen og Trondheim skiftet eier. Nå spår meglerbransjen at boligmarkedet vil gå mot en normalisering.

Boligprisstatistikken fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) viser at boligprisene i Norge gikk ned med 0,5 prosent fra mai til juni. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,1 prosent høyere enn i mai. Men prisene er likevel hele 9,1 prosent høyere enn i juni i fjor.

Prisen på eneboliger synker mest. Prisen på leiligheter sank med bare 0,3 prosent fra mai til juni.

Sterk start
Opprinnelig lå Effs forventninger til gjennomsnittlig prisvekst i 2011 på 6–8 prosent. Nå oppjusterer de sine forventninger. Kombinasjonen av et begrenset antall boliger på markedet og stor interesse fra kjøperne har nemlig ført til et veldig sterkt første halvår på boligmarkedet. Fra desember 2010 til juni 2011 har prisene steget med 8,8 prosent.

– Gjennomsnittsprisen i år vil bli høyere enn det vi antok ved inngangen av året. Vi endrer våre forventninger til 8–10 prosent. I mai og juni ble det lagt ut svært mange boliger for salg. Vi forventer at dette vil dempe prisveksten i andre halvår slik at prisstigningen for året sett under ett vil ende på i underkant av 10 prosent, sier styreleder Terje Buraas.

På lengre sikt vil økte renter bidra til å begrense prisveksten, tror Buraas.

– De tydelige signalene fra Norges Bank den siste tiden om fremskyndet renteøkning, på tross av sterk krone og internasjonal konjunktursvekkelse, vil kunne føre til en mer normal prisutvikling over tid, sier han.

Selv om prisene er høye, er det ingen fare for en boligprisboble nå, mener Eff.

– Nordmenn har opplevd vekst i sin disponible inntekt gjennom mange år, også i de årene boligprisene har falt. Dette gjør at vi har et robust prisnivå, og det vil være rom for ytterligere moderat prisvekst i markedet, sier Buraas.

Stiger mest i vest
Fortsatt er boligmarkedet hetest i storbyene. Prisveksten er aller sterkest i Stavanger, på 10 prosent, med en pris på 36.600 per kvadratmeter. Like etter følger Bergen og Trondheim med 9 prosents økning og en kvadratmeterpris på 29.100 kroner. Prisene på boliger i Oslo har økt med 8 prosent og kvadratmeterprisen lyder nå på 38.900 kroner. Gjennomsnittsprisen i landet ligger på 27.400 kroner, en oppgang på 8 prosent siden juni i fjor.

Bergen og Trondheim er byene der boligene går raskest unna.

– I juni tok det i snitt 13 dager i disse byene fra en bolig ble annonsert til den ble solgt. Dette er unormalt raskt, og en god indikator på ubalansen i markedet. Boligtilbudet er altfor lavt, og for få boligprosjekter settes i gang. Vi er avhengige av at politikerne kommer på banen for å få til en stabil boligpolitikk. Nå ser det ut til at de vil komme mer på banen og at markedet vil stabilisere seg, sier Christian Vammervold Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Tromsø hadde på den annen side den lengste omsetningstiden på 45 dager. Prisutviklingen i Tromsø har vært preget av et tregt marked, men skal være i ferd med å bedre seg. Omsetningstiden i byen har minket med 10 dager på ett år.