Hermansen: Jeg tar min straff

Tidligere gruvedirektør Robert Hermansen vil ta sin straff for å ha mottatt et lån på fire millioner kroner fra Kristian Jebsens Rederi. Men han nekter fortsatt for at det var korrupsjon i praksis.

Det var den avdøde skipsrederen Atle Jebsen som skal ha betalt ut til sammen fire millioner kroner i fire omganger til Hermansen, mellom 2006 og 2008. Den tidligere sjefen for det statseide gruveselskapet Store Norske Spitsbergen Kulkompani har avgitt en uforbeholden tilståelse. Tiltalen for grov korrupsjon vil dermed få en forenklet behandling i retten og trolig gi ham strafferabatt. Samtidig har Økokrim droppet en rekke punkter fra siktelsen.

Hermansen sier seg lettet over løsningen, men står fast på at det ikke var noen forbindelse mellom det private lånet og langtidskontrakten for kulltransport fra Sveagruven.

– Da jeg i 2006 lånte penger fra Jebsen, så jeg det som lite problematisk. Men jeg har i ettertid fått vite at det å oppta lån fra nærstående forretningspartnere er ulovlig og straffbart. Jeg tar naturligvis ansvaret for de handlinger jeg har gjort, sier han til NRK.

Giske: – Meget alvorlig
Som eier av selskapet mener næringsminister Trond Giske (Ap) det er svært alvorlig at Hermansen innrømmer straffskyld for grov korrupsjon.

– Det er alltid ille når en sak i et selskap ender på politiets bord. Dette er en sak som nå ligger i rettsapparatet, så vi får la dem fullføre arbeidet sitt, sier Giske til TV 2.

Kristian Jebsens Rederi, som også er tiltalt for grov korrupsjon, har ikke erkjent forholdet. Førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim opplyste fredag at denne saken vil gå som en ordinær straffesak.

Rederiet stiller seg foreløpig avventende til tiltalen.

– Vi forholder oss til påtalemyndighetens beslutning, og i det ligger det at vi ikke innrømmer straffskyld, sier rederiets advokat Dag Steinfeld til NTB.

Renvasket, men dumpet
Henleggelsen av korrupsjonssiktelsen mot Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) gjør ikke at Store Norske tar dem inn i varmen igjen. Kontrakten har i stedet gått til AF Gruppen. Store Norske-direktør Bjørn Arnestad sier til NTB at termineringen skyldes mistillit, ikke etterforskningen.

Både LNS og Jebsen fører voldgiftssaker med krav om å videreføre avtalene, skrev Aftenposten tidligere i juni. Styreleder Bjørner Olsen i LNS Spitsbergen sier de nå vil ta betenkningstid på om de vil kjempe videre for kontrakten.

– Foreløpig har vi ikke diskutert saken, men vil bruke tida fram kontrakten går ut 1. september til å finne ut hva vi gjør videre, sier han til NTB.

Arnestad har tidligere uttalt at de har spart 100 millioner kroner årlig etter gjennomgåelsen av kontraktene Hermansen inngikk.

Populær
Under ledelse av Hermansen gikk Store Norske fra å være et tapsprosjekt til å bli en økonomisk suksess. Innen han gikk av med pensjon i 2008, var han blitt en svært populær mann på Svalbard. Gruvedriftens omsetning var samme år på 3 milliarder kroner.

Den tidligere gruvetoppen hevder han ikke skjønte at pengeoverføringene var ulovlige.

– Det dreide seg om private lån, og han har erkjent de faktiske forholdene hele veien. Han tok opp lånene i en vanskelig økonomisk situasjon og brukte dem i lokal næringsvirksomhet. Først i ettertid har han erkjent at det han gjorde bedømmes som korrupsjon, sier Hermansens advokat, Frode Sulland.