Krever en halv million etter isras-ulykken

Robin A. Vedvik Helmersen krever en halv million kroner i oppreisning etter at han ble skadd for livet av en isblokk som raste fra en bygård i Oslo.

Kravet ble satt fram av Helmersens bistandsadvokat Christian Lundin i Oslo tingrett fredag. Lundin varslet samtidig at et erstatningskrav ved en eventuell dom vil ligge godt over 10 millioner kroner.

Litt tidligere under prosedyrene hadde aktor lagt ned påstand om henholdsvis 75 dagers fengsel for gårdeier Kenneth Sandvold, 60 dager for hans medtiltalte bror Willy Sandvold og 2 millioner kroner i bot til selskapet.

Konstruert tvil

Bistandsadvokat Lundin mener at de to brødrene har konstruert opp tvil, og at det må telle i skjerpende retning når oppreisningen skal utmåles.

– De tiltalte har ikke en gang en spiker å koke suppe på. At gårdeieren prøver å så tvil om alle mulige forhold, også om forhold som det ikke kan være tvil om, må få betydning for utmålingen, sa han.

Det er spørsmålet om hvilket tak isklumpen kom fra, som Lundin mener det ikke kan være tvil om etter alle bevisene som er lagt fram i tingretten i løpet av denne uken.

Spesielt høyt krav

Lundin beskriver kravet på 500.000 kroner som «spesielt høyt», og begrunner det med tre forhold:

– I denne saken har vi en unik kombinasjon av grov skyld over tid, omfattende personskader og en skadepåfører med usedvanlig god økonomi. Dette er grunner til at vårt krav ligger spesielt høyt.

Han sier til NTB at oppreisning er å regne som et plaster på såret, og at summene pleier å ligge en god del lavere. I tillegg kommer det altså et fremtidig erstatningskrav, som Lundin antyder kommer på godt over 10 millioner kroner.

Fysisk umulig

Heller ikke aktor i saken, Trude Elisabeth Sparre, mener det kan være tvil om hvor isblokken som skadet Robin A. Vedvik Helmersen for livet kan ha kommet fra.

Hun slo fast at «det er ikke fysisk mulig» at isblokken kan ha kommet fra nabogården.

Sparre mener at gårdeieren må straffes med fengsel i 75 dager, at driftslederen må sone i 60 dager og at selskapet som driften er organisert gjennom må illegges en bot på 2 millioner kroner.

Gårdeieren og driftslederen er tiltalt for uaktsom, grov legemsbeskadigelse. De nekter straffskyld, men kom i forkant av saken med et tilbud om å godta foretaksstraff i bytte mot å slippe et personlig straffansvar.

Var blitt advart

Påtalemyndigheten mener gårdeierne hadde fått advarsel om at det var mye snø og is på taket og at det forelå rasfare, uten å gjøre noe med det. Om straffansvaret sa Sparre at de to tiltalte ikke kan vise til noen såkalt bransjestandard for snørydding.

– Det finnes jo ikke. Jeg mener tvert om at økonomiske hensyn får gårdeiere i Oslo til å ta en kalkulert risiko når det gjelder standarden for å rydde tak for snø og is.

Hun viste også til allmennpreventive hensyn.

– Det er helt tilfeldig at Robin lever i dag. Det er også tilfeldig at det var han som ble rammet. Av hensyn til nivået på snørydding generelt på Oslos bygårder, må de tiltalte straffes hardt, sa hun.