ØKOKRIM henlegger alle siktelser mot LNS

ØKOKRIM orienterte fredag formiddag LNS om at alle siktelser mot LNS, LNSS, Malvin Nilsen og Frode Nilsen er henlagt.

Fakta om Store Norske-saken

* Robert Hermansen var direktør for Store Norske Spitsbergen Kulkompani fra 1999 til 2008, da han gikk av med pensjon. Han fikk mye av æren for at selskapet ble lønnsomt.

* Store Norske Spitsbergen Kulkompani eies 99,9 prosent av den norske stat. Selskapet har siden 1916 drevet kullgruvedrift på Svalbard.

* I 2010 tok TV 2 i en serie reportasjer for seg Hermansen og hans private relasjoner til flere av Store Norskes underleverandører.

* I etterkant av reportasjene bestilte styret i Store Norske en granskningsrapport. Rapporten kritiserte avtalene med de tre underleverandørene Leonhard Nilsen & Sønner (LNS), Kristian Jebsens Rederi og Oxbow. Ingen av de omstridte avtalene var blitt lagt ut på anbud. Selskapet ba politiet om å etterforske sakene.

* Økokrim tok ut siktelse mot Hermansen, rederiet Jebsen og LNS for grov korrupsjon.

* Hermansen tilstår nå at han i 2006 mottak 4 millioner kroner i lån fra Kristian Jebsens Rederi. Et slikt lån fra en forretningspartner er ulovlig. Saken mot ham vil bli behandlet som en tilståelsessak.

* Rederiet nekter i motsetning til Hermansen straffskyld, og Økokrim har tatt ut tiltale for grov korrupsjon.

* Siktelsen mot en tidligere konsulent i Store Norske er ikke ferdig etterforsket.

* Økokrim henla fredag siktelsen mot LNS, samt personer i selskapet. (©NTB)

- LNS er svært glade over påtalemyndighetens avgjørelse, som bekrefter at verken LNS, LNSS, Malvin Nilsen eller Frode Nilsen på noe tidspunkt har begått noen straffbare handlinger. Dette er i tråd med det vi har hevdet helt siden Store Norske-saken kom opp i fjor sommer, sier styreleder Inge K. Hansen.

LNS kontaktet selv ØKOKRIM før etterforskningen i Store Norske-saken hadde begynt, og erklærte ønske om fullt samarbeid og åpenhet. Siden den gang har LNS, selskapets advokat Jan Fougner fra Wiersholm og påtalemyndighetene hatt et godt samarbeid. Fougner har bl.a. gjennomført omfattende undersøkelser, hvis resultater har påvist at verken LNS eller personer med tilknytning til konsernet sin side har foretatt seg noe straffbart.

- Tung tid
- Dette er nå bekreftet gjennom ØKOKRIMs henleggelse. Henleggelsen illustrerer også at Store Norske ikke var berettiget til å heve avtalen med LNSS i Svea, noe som har vært LNS sin uttrykte posisjon helt siden hevingserklæringen ble mottatt i mars 2011, heter det i en melding fra selskapet.

- Det siste året har vært en tung tid for LNS og alle involverte. Vi kan nå se fremover og gleder oss til å kunne konsentrere oss fullt og helt om våre mange og viktige prosjektleveranser i inn- og utland, sier Hansen.

Uforbeholden tilståelse fra Robert Hermansen
Samtidig er det truffet påtalevedtak i deler av Store Norske-saken, og ØKOKRIM mener det er grunnlag for å rette straffansvar mot tidligere administrerende direktør Robert Hermansen i selskapet. Påtalevedtaket omfatter et tilfelle av grov korrupsjon ved at han ved fire anledninger har mottatt overføringer på til sammen ca. 4 000 000 norske kroner fra Store Norskes leverandør Jebsen.

Hermansen har avgitt en uforbeholden tilståelse, og saken vil behandles som en tilståelsessak. Øvrige forhold er henlagt etter bevisets stilling.

Det er reist tiltale mot Kristian Jebsen Rederi AS, som skipet kull for Store Norske, for grov korrupsjon.

Påtalevedtaket omfatter ikke siktelsen mot en tidligere konsulent i Store Norske. Denne delen av saken er ikke ferdigbehandlet. For øvrig er sakskomplekset avgjort.