Loe Rørprodukter med ny fabrikk

1. september åpner Loe Rørprodukter AS sin nye betongfabrikk i Hokksund, og setter dermed en ny standard for Europas betongindustri.

Loe fra takstein til rør og betong

Lars Kristoffer Loe er tredje generasjon, etter at bestefaren startet med produksjon av takstein bak stabburet på gården Loe i Øvre Eiker. Rett før krigen ble produksjonen utvidet med rør og kummer av betong og produksjonen ble flyttet til indistriområdet Steinberg i samme kommune. Bestefarens sønner Terje og Tom, kom tidlig inn i virksomheten. Terje Loe tok utdannelse som sivilingeniør i Skottland og startet virksomheten med prefabrikkerte betongelementer som senere har utviklet seg til Loe Betongelementer as. Dette er i dag den største enheten i Loe konsernet, med en forventet omsetning på ca 300 millioner kroner i år

Broren Tom Loe var sammen med sin far Kristoffer Loe mer engasjert i rør og kumproduksjonen og utviklet denne fra en lokal aktør til et regionalt foretak som Loe Rørprodukter AS. En milepel var kloakkrammeplanen i Drammen, og utbyggingen av OSL Gardermoen som tilførte bedriften mye kompetanse. Nå er en ny kjempekontrakt med hovedflyplassen undertegnet, og det er en av grunnene til at Lars Kristoffer Loe har våget å investere 150 millioner kroner i den nye fabrikken utenfor Hokksund.

Lars Kristoffer Loe tok over Loe Rørprodukter AS i 1997 etter Kristoffer Loe og er siden daglig leder. Ved et oppkjøp av B. Brynildsen & sønner i 1998 fikk bedriften et større marked og volum som i 2004 førte til det endelige generasjonsskiftet ble gjennomført med at Lars Kristoffer kjøpte Loe Betongelementer AS samt resterende deler av virksomheten.

I 2005 ble det tatt en strategisk beslutning om å bygge en ny fabrikk for produksjon av betongrør og kummer på Østlandet. Det er denne fabrikken som skal åpnes offisielt 1.september. Fabrikken er en av verdens mest modere fremstillingssteder for disse produktene som bringer hele betongbransjen til et nytt nivå. Fabrikken er ett utstillingsvindu og har 9 produksjonslinjer hvorav 5 er helautomatisert. Forventet omsetning i år er på ca 160 millioner kroner.

Selskapet er nå i gang med etablering i Trøndelagsfylkene. Her er målet å skaffe seg en markedsandel på 50 prosent. Første medarbeider er ansatt. Øystein Frantzen er mannen som skal bygge opp avdelingskontoret i Trondheim.

I dag består konsernet av Loe Holding AS som har tre heleide datterselskaper; Loe Rørprodukter AS, Loe Betongelementer AS og eiendomsselskapet Kristoffer Loe & Sønner AS. Morselskapet er 100 % eiet av Lars Kristoffer Loe. Total omsetning i konsernet er ca 500 millioner pr 2011.

I fem år har innehaveren Lars Kristoffer Loe jobbet mer eller mindre døgnkontinuerlig for å realisere sin drøm.

Noen vil betegne satsingen som galskap, andre mener Lars Kristoffer Loe har gjennomført en genistrek. Hans drøm er at fabrikken på Hokksund utenfor Drammen skal bli et flaggskip for betongbransjen. Derfor har han lagt hele sjela si i realiseringen av fabrikken. Totalkostnaden på 150 millioner kroner har vært mulig fordi fabrikken nærmest er bygget på ”dugnad”.

Loe Rørprodukter AS er Norges største produsent av betongvarer til vann- og avløpssektoren.

Betong er kult
- Jeg syns betong er kult, og dette er livet mitt, innrømmer fabrikkdirektør Loe. Han ønsker å gi betongbransjen et tøft preg. Betong holder i 150 år slår han fast, og har lagt 50.000 kvadratmeter med belegningsstein inne på fabrikkområdet.

- Hovedmålet med den nye fabrikken er selvfølgelig å utvikle bedriften til en industriell aktør. Vi skal være best både på kvalitet og pris, og informasjon skal raskt ut til våre kunder. Vi er nå i stand til å påta oss nesten alle typer oppdrag, enten det er standardproduksjoner eller spesialprodukter. Loe Rørprodukter har en betydelig markedsandel på Østlandet, og regner en radius på 300 km fra Drammen som sitt nærområde. Etter at firmaet kjøpte opp av B. Brynildsen & sønner i Moss i 1998 fikk bedriften et større marked og volum. I dag har bedriften hovedkontor og salgskontor i Hokksund, og dessuten salgskontorer i Oslo, Lillestrøm, Råde og Skien. Et nytt kontor etableres i løpet av kort tid i Trondheim.

Den nye fabrikken på 7.300 kvadratmeter er delt inn i tre langsgående skip, - ett for håndarbeid og spesialprodukter og to for maskinproduksjon, med totalt åtte produksjonslinjer.

Anlegget varmes opp med et topp moderne biofyringsanlegg, og det er vannbåren varme i hele fabrikken. Dermed kan gulvarealet effektivt benyttes til herding av betongproduktene.

Reduksjonen i utslipp og avfall er kraftig redusert, og selskapet utarbeider nå et eget miljøregnskap.

Blanderi og jernbane er en egen enhet, med kapasitet på 100 kubikk i timen. Anlegget er utstyrt med automatisk selvrens. Restene av denne selvrensen går inn i vårt sedimenteringssystem, hvor slammet sorteres. Vannet som er igjen renses og benyttes videre i betongproduksjonen.

En egen ”jernbane” går gjennom lokalene og frakter betong rundt til de ulike produksjonslinjene. Det meste er helautomatisert, og produksjonspersonellet er i stor grad fagfolk som overvåker prosessene og sørger for god kvalitetskontroll.

Dresskledde gjester
- Folk forventer smuss og støv i en betongfabrikk, men i vår fabrikk kan folk gjerne gå dresskledd når de er på omvisning, sier fabrikkdirektøren, i det et nytt rør med dimensjon på 3000 millimeter heies opp fra støpeformen, settes på et gulv med vannbåren varme, og er klar for 24 timers herding før det automatisk løftes opp og fraktes ut gjennom en sluse til friluft og det 50.000 kvadratmeter store lagerarealet.

Hele fabrikkområdet er på 80 dekar.  Betongindustrien er en volumkrevende produksjon, og Loe Rørprodukter leverer nå om lag 300 ulike produkter som alle skal produseres og lagerføres.  Bedriften har også fått et nytt administrasjonsbygg på 1000 kvadratmeter. Her er det rom for vekst i en bedrift som i dag har totalt 50 ansatte. Svært mange av disse er utenlandske statsborgere. Selv om Lars Kristoffer Loe mener det skal være kult og macho og jobbe med rør og betong er det vanskelig å få lokal arbeidskraft. Han gleder seg over høy kompetanse og sterk grad av lojalitet hos sine utenlandske medarbeidere.


Stor fest
1. september er 250 personer invitert til offisiell åpning av betongindustriens nye utstillingsvindu i Norge. Her kommer representanter fra samtlige 17 betong VA-produsenter som sammen utgjør paraplyorganisasjonen BASAL. Basals funksjon er å videreutvikle en felles produkt og kvalitetsstandard som medlemsbedriftene bruker i sin produksjon.

I tillegg en rekke VA-konsulenter og rådgivere og samtlige VA-sjefer på det sentrale Østland invitert sammen med ulike leverandører og samarbeidspartnere. Tidligere ordfører i Øvre Eiker, Anders Werp, får æren av å klippe snoren. Fabrikkdirektør Lars Kristoffer Loe vil selv holde et foredrag han har kalt “fra håndverk til industri”, - for dette er en stor industridag for Øvre Eiker og Norge, mener han.