Jernbaneverket tilbyr erstatning til Sjursøya-etterlatte

CargoNet er idømt en bot på 6 millioner kroner etter Sjursøya-ulykken i fjor. De etterlatte er skuffet over at selskapet slipper å betale oppreisning. Men samme dag som dommen falt i Oslo tingrett, fikk de pårørende imidlertid tilbud om oppreisning fra Jernbaneverket.

Torsdag ble godsselskapet CargoNet dømt for å ha opptrådt uaktsomt, men ikke grovt uaktsomt, i forkant av ulykken i mars i fjor. Påtalemyndigheten fikk dermed medhold i at CargoNet opptrådte uaktsomt da parkeringsbremsen ikke ble brukt på ulykkestoget på 430 tonn, som 24. mars trillet ukontrollert ut fra godsterminalen på Alnabru i Oslo. Like før Sjursøya sporet ni av vognene av, før resten av togsettet braste inn i en konteinerterminal.

– En byrde er borte siden dommen har plassert et ansvar på CargoNet for det som skjedde, og det er vi lettet over, sier talsmannen for de etterlatte, Leif Erik Nordmo til NTB.

Tre mennesker mistet livet i ulykken. Fire ble skadd, blant dem en gravid kvinne, som spontanaborterte.

Seier
Påtalemyndigheten mener dommen er et viktig bidrag til økt sikkerhet i jernbanen.

– Det er viktig at de som driver med transport på jernbanenettet, forstår at de har et selvstendig ansvar og at ikke ansvaret bare hviler på Jernbaneverket som eier infrastrukturen, sier aktor Carl Graff Hartmann.

– Jeg tenker at hvis dette kan føre til at én eneste familie slipper å gå gjennom det vi har gått gjennom, så er dommen en seier, sier Nordmo, som mistet sin far i ulykken.

Et avgjørende vilkår for at de pårørende skulle kunne vinne fram med sitt erstatningssøksmål, var at de fikk medhold i retten for at ulykken skjedde som følge av grov uaktsomhet. Det gjorde de ikke, for retten mener blant annet at uaktsomheten ikke var bevisst.

– Vi registrerer at påtalemyndighetens påstand om en bot på 9 millioner er redusert til en bot på 6 millioner, og at vi frifinnes for erstatningskravet fra de pårørende, sier CargoNets forsvarer, advokat Morten Hugo Berger.

Dommerne peker også på at feilen CargoNet gjorde ikke var primærårsaken til ulykken.

Jernbaneverket vil betale
CargoNet slipper altså å betale de pårørende, men torsdag, 15 måneder etter ulykken, fikk Nordmo og de 12 andre pårørende en etterlengtet gladnyhet fra Jernbaneverket.

– Vi har sendt ut brev til de etterlattes advokater med tilbud om oppreisningserstatning, sier kommunikasjonsdirektør Svein Horrisland i Jernbaneverket til NTB.

Jernbaneverket godtok i september i fjor en bot på 15 millioner kroner. Samtidig erkjente det straffansvar for at bremsene på sporet ble åpnet ved en feil.

Ulykkesrapporten fra Havarikommisjonen viste at årsaken var både dårlig kommunikasjon mellom de ansatte på Alnabru, mangel på sikkerhetsbarrierer og at de sikkerhetstiltakene som var iverksatt, ikke var tilstrekkelige.

Anke?
CargoNets direktør for informasjon og strategi, Bjarne I. Wist, konstaterer at dommen er mildere enn aktors påstand.

– Før vi bestemmer veien videre, vil vi se over premissene som ligger til grunn for dommen, sier Wist.

Også de etterlatte skal ta et hvileskjær før de bestemmer seg for om de orker å anke dommen.

– Vi har alle vært gjennom en veldig tøff prosess, så nå må vi sette oss ned og tenke gjennom hva vi ønsker, og hva vi tror og føler vi kan oppnå. I ett og et halvt år har vi vært midt inne i denne saken, og vi har ikke fått tid til å leve med sorgen og bli vant til savnet, sier Nordmo.