AF Gruppen fikk Oppdølstranda

AF Gruppen (AFG) er av Statens vegvesen innstilt som entreprenør for utbyggingen av Rv. 70 Oppdølsstranda i Sunndal kommune på Indre Nordmøre.

NCC utestenges

NCC var billigst,men ble disket fra anbudskampen om ny tunnel i Oppdølsstranda. De taper dermed et oppdrag verd over en halv milliard kroner. Statens vegvesen tilbyr nå jobben til AF Gruppen som lå 43 millioner høyere enn NCC, skriver Tidens Krav.

Dette ble kjent i dag etter at Statens vegvesen tidligere i uka sendte NCC Constructions AS et brev hvor selskapets tilbud på 530,5 millioner kroner ble avvist.

Betydelig avvik

Samtidig sendte vegvesenet brev til de øvrige tilbyderne om at AF Gruppen var innstilt som vinner av anbudskampen.

Begrunnelsen for å avvise NCC er at tilbudet «inneholdt avvik som ikke kunne ansees som ubetydelige», som det heter i Statens vegvesens offisielle språkdrakt.

Taktisk prising

Det blir blant annet vist til at NCC har tilbudt enkelte maskinarbeider til en pris på kun én krone timen, mens andre arbeider har en pris som klart overstiger de faktiske kostnadene.

Dette på tross av at Statens vegvesen i sine anbudsdokumenter har sagt at «prisene skal gjenspeile de faktiske kostnadene». I brevet blir dette karakterisert som taktisk prising.

Solid ryggdekning

- Det er ikke enkelt å avvise et firma fra et oppdrag verd over en halv milliard. Men vi har gjennomgått saken grundig og har solid ryggdekning for det vi nå har gjort.

Det sier prosjektleder Per Bjørn Gjelsten i Statens vegvesen til Tidens Krav. Han sikter da blant annet til at prosjektstaben har konsulert juridisk ekspertise både lokalt og sentralt.

- Tidens Krav er kjent med at saken faktisk er klarert med regjeringsadvokaten...?

- Ja det er korrekt, sier Gjelsten.

Entreprisen gjelder 7 km rassikringstunnel og 2 km veg fra Sunndalsøra til Modalan.

Avtalen vil ha en verdi på 574 millioner kroner eks. mva. Arbeidene omfatter tunnelarbeider, sprengning, masseflytting og komplett vegbygging inkludert asfaltarbeider.

Planlagt oppstart er september 2011. Entreprisen skal ferdigstilles innen juni 2014.

- Rv. 70 Oppdølsstranda er et prosjekt som er viktig for sikker transport ved Sunndalsøra. AF ønsker å ta en større del av markedet for samferdselsprosjekter. Vi ser frem til å starte opp et krevende prosjekt innenfor et av våre kjerneområder, sier Pål Egil Rønn, konsernsjef i AF Gruppen.

Ved anbudsåpning hadde NCC det laveste anbudet, men de ble diskvalifisert fra konkurransen på grunn av "avvik som ikke kunne ansees som ubetydelige", melder Tidens Krav.