Noxite til hus og hytter

Takbeleggprodusenten Icopal har i Norge hatt suksess med miljøtaket Noxite til næringsbygg, og tilbyr nå slike tak til hus og hytter.

Miljøtak som renser luften for giftige NOx-gasser har blitt populære i Sverige og Finland, og kommer nå til Norge.

- Noxite-tak har alle egenskapene et godt tak skal ha, i tillegg til at det reduserer et stort samfunnsproblem. Tidligere har dette kun vært tilgjengelig for flate tak, men nå introduserer vi produktene Shingel og TopSafe i Noxite-versjoner som kan brukes på vanlige skråtak, sier direktør i Icopal Geir Haugersveen.

Icopal introduserer dermed Noxite takbelegg til hus- og hytteeiere i Norge. Hemmeligheten med dette taket er et aktivt belegg, Noxite, som bruker energien i dagslyset til å bryte ned NOx-gass til harmløse nitrater som skylles vekk med regnvannet.

De som velger Noxite får ikke bare god samvittighet, de får også et synlig bevis på at de tar i et tak.

- Den nye typen tak er allerede tatt i bruk på miljøbygg flere steder i Europa, og har fått god mottagelse i Sverige og Finland. I motsetning til vanlig svart takbelegg, har den en lys grå farge som gjør det lett å legge merke til hvilke hus- og hytteeiere som tenker spesielt på miljøet, sier Haugersveen.

Norsk Medisinaldepots bygg på Alna i Oslo var det første bygget i landet som tok i bruk den nye oppfinnelsen. Det nye Sørlandssenteret som er under oppføring nær Kristiansand vil bli Norges foreløpig største Noxite-bygg.

NOx-gasser kan føre til luftveissykdommer, sur nedbør og forverring av klimagassproblemet. De største kildene til utslipp av NOx er bil- og båttrafikk, og industri. Problemet blir verre med økt bruk av dieselmotorer. Giftgassene er særlig et problem i tettbygde strøk. Giftlokket som kan oppstå i Bergen på vinteren består hovedsakelig av NOx, og problemet er også utbredt i de fleste andre store norske byer. Særlig personer med astma eller andre luftveisplager rammes hardt.