Nytt funn for Statoil i Nordsjøen

Statoil har så langt gjort det svært bra på norsk sokkel i 2011. Første halvår avrundes med nytt funn av olje og kondensat på prospektet Krafla Vest i Nordsjøen.

Funnet er på mellom 13 og 38 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, viser foreløpige beregninger, og med dagens oljepris og dollarkurs utgjør det verdier for mellom 7,3 og 21,5 milliarder kroner.

– Det er ikke et spesielt stort funn, men siden det ligger 26 kilometer sørvest for feltet Oseberg Sør kan det knyttes til eksisterende infrastruktur. Da kan det bli lønnsomt å bygge ut. Hvor lønnsomt avhenger av mange faktorer, for eksempel utvinningsprosent, og dette vet vi ikke mer om før vi får satt oss ned og analysert alle fakta, sier Statoils informasjonssjef for leting på norsk sokkel, Heidi Olsen Roaldsø til NTB.

Olje og kondensat er funnet i to kolonner på til sammen 300 meter på Krafla Vest.

Godt år
Statoil har en todelt letestrategi på norsk sokkel. Så langt i år har de grunn til å smile.

– Vi leter etter funn av denne typen, funn som kan knyttes opp mot eksisterende infrastruktur og dermed forlenge levetiden der. Det har vi funnet flere av. I tillegg var vi svært fornøyd med tildelingene i lisensrunden i mars. Del to av strategien er å finne nye, store funn som kan bygges ut. Med Skrugard tidligere i år har vi for første gang på lenge kunnet notere et slikt funn, sier Roaldsø.

Sammenlignet med Krafla Vest inneholder Skrugard opp til 20 ganger så store ressurser, med estimatet på 250 millioner fat oljeekvivalenter.

– Leting på norsk sokkel går godt, og vi er veldig fornøyd, sier Roaldsø.

Mer å hente
I mai ble gjort et funn i samme størrelsesorden på naboprosjektet Krafla. Gjennom funnene på Krafla og Krafla Vest er det nå påvist til sammen et volum på 50 – 75 millioner fat oljeekvivalenter i området. Det norske oljeselskap og Svenska Petroleum Exploration er også partnere i prosjektet.

Aksjekursen til Det norske oljeselskap, hvor Kjell Inge Røkke gjennom Aker eier 40 prosent, gikk i været med 7 prosent da Oslo Børs åpnet tirsdag. Statoils økning var mer moderat, men aksjen la på seg 1,16 prosent i løpet av åpningstimen.

– Viser vekstmuligheter
De to Kraftla-brønnene er de første Statoil har boret i lisensen.

– Funn i begge brønner bekrefter at vi har forstått hvordan hydrokarbonsystemene i dette området fungerer, sier Haatvedt.

Brønnen ble ikke formasjonstestet, men det er utført omfattende datainnsamling og prøvetaking, ifølge Oljedirektoratet.

Statoil mener funnene av Krafla og Krafla Vest gir utgangspunkt for utvikling av et nytt prosjekt som kan komme raskt i gang.

– Det er litt tidlig å si når vi kan være i gang, men vi kan sammenligne med Stjerne, tidligere Katla. Dette feltet ble påvist i 2009 og har 45 millioner fat oljeekvivalenter. Plan for utbygging og drift (PUD) er allerede levert og planlagt produksjonsstart er første kvartal 2013, sier Roaldsø.