Lite gjør mye for tilgjengeligheten

ThyssenKrupp mener at deres løfteplattformer og trappeheiser gjør det lettere å etterkomme kravene til universell utforming.

– I januar 2009 trådte diskriminerings- og tilgjengelighetsloven i kraft. Målet med loven er blant annet å ivareta hensynet til bevegelseshemmede i det offentlige rom, i tillegg til å øke fremkommeligheten for folk flest, med behov for å ferdes i offentlige bygg. Nærmere 2,5 år senere er fremdeles ikke tilgjengeligheten i det offentlige bra nok. De fleste av oss tenker nok ikke over det, men mange støter daglig på store utfordringer når de beveger seg utenfor husets fire vegger. Se deg omkring neste gang du er hos tannlegen eller er ute for å handle, så vil du oppdage at selv små trappetrinn og forhøyninger i et inngangsparti er nok til å begrense tilgangen for mange, sier Kjetil Eriksen, salgssjef i ThyssenKrupp Monolift, og fortsetter;

– Det skal lite til for at tilgangen til ulike bygninger og tjenester blir begrenset drastisk. Samtidig skal det også lite til for å bedre situasjonen betraktelig. Det er positivt. Med ulike løsninger som legger tilrette for at man med enkle grep kan øke tilgjengeligheten i stor grad, forenkles hverdagen til mange med nedsatt bevegelse. Installasjon av slike type løsninger, øker også livskvaliteten på betydelig vis blant de som har behov for dette.

Det anslås at i underkant av en million nordmenn i noen grad har nedsatt funksjonsevne. Av disse har omtrent halvparten nedsatt bevegelsesevne. Dette innebærer at den hverdagslige friheten til bortimot 1 av 10 nordmenn begrenses ved at de ikke uten videre har samme tilgang til mange offentlige bygg som den øvrige befolkningen.

Behovene og realitetene blant befolkningen er ulike og omfattende. Det har ThyssenKrupp Monolift tatt høyde for, og leverer derfor ulike løsninger tilpasset dette. Der et lite trappetrinn kan være nok til å gjøre et bygg utilgjengelig for rullestrolbrukere, er en enkel løfteplattform løsningen som sørger for god tilgjengelighet for alle. I tillegg leverer ThyssenKrupp Monolift også trappeheiser for alle typer trapper, noe mange nordmenn også har fått installert hjemme. Disse spesialtilpasses i stor grad, slik at de kan monteres også i smale trapper og trappeløp med sving. Om man har behov for å bevege seg med rullestol over flere etasjer, er løfteplattformer, med eller uten sjakt, et foretrukket alternativ. De kan dermed monteres utenpå eller inni eksisterende bygg, uten behov for store og kostnadskrevende byggearbeider.

– Se for deg følgende scenario; i forbindelse med oppussing av våtrom er du hos rørleggeren for å gå gjennom prosjekttegninger. På grunnplan har rørleggeren VVS-butikk, mens kontoret, der prosjekttegningene lages og bearbeides på PCen, ligger i andre etasje. For de fleste byr ikke noen trappetrinn opp til kontoret på store problemer. Men hva om du sitter i rullestol, og rørleggeren kun har trapp mellom etasjene? Det er nettopp slike situasjoner diskriminerings- og tilgjengelighetsloven skal bidra til å løse, og som ThyssenKrupp Monolift som rådgivende støttespiller og samarbeidspartner kan bidra til å endre, sier Kjetil Eriksen, og fortsetter;

– Også i hjemmet kan trapper være en utfordring, og for mange kan det være en dramatisk opplevelse å måtte flytte fra hjemmet sitt fordi trappene hindrer full frihet og adgang til alle husets rom. Med en enkel seteheis montert i trappeløpet, kan man fremdeles bevege seg fritt mellom og i etasjene, og samtidig opprettholde livskvaliteten hjelpemidler som dette gir. For mange er det også et alternativ å montere løfteplattform i sjakt, noe som sikrer at også rullestolbrukere kan bevege seg fritt mellom etasjene.

ThyssenKrupp Monolift er en norsk totalleverandør av løsninger som øker tilgjengeligheten i alle typer bygg. Med løfteplattformer og trappeheiser til både privat og offentlig bruk fra ThyssenKrupp Accessibility, verdens største produsent av heiser for bevegelseshemmede, kan løsningene spesialtilpasses ulike krav og ønsker for å sikre tilstrekkelig tilgjengelighet og fremkommelighet for alle.

– Vi ønsker å bidra til å bedre tilgjengeligheten for alle i det offentlige rom. Det gjør vi best gjennom å tilby ulike løsninger tilpasset ulik behov, krav og ønsker i markedet. Derfor leverer vi løsninger som forenkler hverdagen og øker livskvaliteten, enten man har behov for en trappeheis eller løfteplattform, avslutter Kjetil Eriksen.