Setter solen i arbeid

- Det norske markedet for solvarmeløsninger er i sin spede begynnelse, mens løsningene er modne, fortalte daglig leder Thorbjørn Nilsen i Klima & Varmeteknikk AS under Soldagene 2011 i Moss.

Under slagordet ”Kom og se solen arbeide” satte Klima & Varmeteknikk i samarbeid med Bro VarmeX og Ecotemp søkelyset på hvordan man i praksis utnytter gratis energi fra solen.

Sprer kunnskap
Komplette pakkeløsninger fra leverandøren Sonnenkraft sto i fokus, dette er velprøvd teknologi som er utviklet og har sin styrke i Nord-Europa. Klima & Varmeteknikk AS har levert noen av disse etter lanseringen under VVS Dagene 2010.

Med vel 60 – 70 besøkende i egne lokaler fordelt over 20. og 22. juni nådde arrangørene målet om å spre mer kunnskap blant bygg- og boligeiere om hvordan solvarmeløsninger fungerer i praksis.

Vann og varme
- Vi er godt fornøyd med resultatet av Soldagene, huseiere er nysgjerrige på hvordan solvarmeanlegg fungerer i praksis og hvor mye effekt man får av disse her i Norge, forteller daglig leder Thorbjørn Nilsen.

Prinsippet er enkelt: Solens stråler varmer også når det er overskyet. Væsken som flyter gjennom solfangerne, som monteres på taket eller annet egnet sted, samles i akkumulatortank som benyttes til oppvarming av boligen og forbruksvann.

Hybridanlegg
KVT er en pionerbedrift innen varmepumper, og kan snart feire 30 år.

- Som totalleverandør innen varme og ventilasjon passer solvarme perfekt. Solvarmeanlegget reduserer behovet for tilført energi betydelig.

- Vi ser et stort potensiale i kombinasjonsløsninger, såkalte hybridanlegg , forteller Nilsen.

Har man vannbåren varme basert på for eksempel en varmepumpe kan man få installert et solvarmeanlegg i tillegg. En annen god kombinasjonsløsning kan være sol og vedpeiser med vannkappe. Dette er et nytt produkt fra KVT som gir både peiskosen og varmt vann til anlegget for vannbåren varme. Ved hjelp av en enkel styringsenhet vil enhetene spille på lag slik at optimalt sparepotensiale hentes ut.