Norcem tester CO2-fangst i Brevik

Norcem, HeidelbergCement og European Cement Research Academy (ECRA) lage beslutningsgrunnlag for valg av CO2-fangsteknologi for den europeiske sementindustrien.

Norcem planlegger å installere et testanlegg for CO2-fangst på Norcems fabrikk i Brevik. Norcem og Alstom har i den sammenheng avtalt å gjennomføre studier for to teknologier, kjølt ammoniakk og RCC-teknologien.

Potensialet i kjølt ammoniakk-prosessen (CAP) er bekreftet gjennom suksessfulle pilot- (5MW) og demonstrasjonsanlegg (54MW). Kjølt ammoniakk viser seg å være en av de mest lovende teknologiene. Alstoms valideringsprogram bekrefter at CAP ikke bare er like effektivt som forventet, men også at den har biprodukter som kan benyttes som gjødsel. Utslippene til luft er godt innenfor akseptable verdier. Alstom Power er involvert i 15 aktive CO2-fangst og lagringsprosjekter sammen med verdens største energiselskaper..

RCC-teknologien (Regenerative Carbonate Cycle) er spesielt interessant for sementindustrien, da den bruker råmaterialer for sementproduksjonen til å fange CO2. Dessuten er biprodukt for den patenterte metoden verdifullt materiale som kan brukes i sementproduksjonen. Alstom har allerede et pilotanlegg på 1MW ved Universitetet i Darmstadt i Tyskland. I tillegg har Alstom i drift en lignende prosess på 3MW i Windsor, Connecticut i USA.

Erfaringen fra å designe og drive disse anleggene gir verdifull støtte i arbeidet med å ta i bruk RCC-teknologien i sementindustrien.

- Vi har allerede redusert CO2-utslippet per produsert tonn betydelig gjennom optimalisering i fabrikken og ved å bruke fornybart brensel. For å redusere utslippene ytterligere, må vi gå inn på CO2-fangst. Vi er glade for støtten Gassnova SF har gitt til Norcem til dette studiet gjennom CLIMIT-programmet, sier Gunnar Syvertsen, General Manager, HeidelbergCement Northern Europe

Arbeidet tok til i begynnelsen av juni og vil bli ferdigstilt innen utgangen av oktober 2011. Basert på konklusjonene fra arbeidet vil Norcem beslutte om de vil gå videre med å bygge et testanlegg.

- Alstom mener der er mulig å stabilisere CO2- utslipp, men at bruk av mange virkemidler og teknologier er nødvendig for å komme dit. Selskapet har et langvarig engasjement for å utvikle en rekke integrerte løsninger for å løse klimautfordringene. For å redusere CO2-utslipp til et akseptabelt nivå, må utslippene fra industrier som sement, jern og stål og aluminium håndteres i tillegg til den mer veletablerte CO2-fangsten knyttet til kraftverk, sier Philippe Joubert, Alstom Power President.

- Vi vil redusere energiforbruket gjennom å utnytte tilgjengelig varme i sementfabrikken for bruk i fangstanlegget. Vi er overbevist om at vår kompetanse fra kraftindustrien vil være veldig verdifull i dette arbeidet.