Slik sikrer du deg mot vannskader i ferien

Sannsynligheten for å komme hjem til en vannskade etter ferien er mye større enn for at det har vært innbrudd.

De fleste sikrer seg mot ubudne gjester mens de er borte, men glemmer å forhindre vann på avveie. I 2010 ble det registrert 102 590 vannskader til en kostnad av 4,3 milliarder kroner. Mange av disse vannskadene oppstod i juli.

Steng hovedstoppekrana
Som regel skyldes skaden lekkasjer fra et skjult vannrør. Boliger fra 50-, 60- og 70-tallet har rør som begynner å bli modne for utskifting og er spesielt utsatt for brudd.

– Vannskadene som oppstår i ferien blir ofte atskillig mer omfattende enn nødvendig, siden vannet får flomme utover i dagevis før skaden oppdages. Stenger du derimot hovedstoppekrana før du reiser, slipper du å bli en del av vannskadestatistikken, sier Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Lekkasjestopper gir rabatt
En annen god måte å sikre seg på, er å få montert lekkasjestoppere.

– En lekkasjestopper kan monteres til eller omkring vannførende installasjoner for å varsle og stoppe uønsket vannutstrømning. Avanserte lekkasjestoppere overvåker alle rør og installasjoner i bygningen, og gir rabatt hos forsikringsselskapene, opplyser Fiskum.

Ikke glem sluket
Det er også en god investering å rense sluket før du overlater boligen til seg selv for en lengre periode.

– Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter slukets utløp, forklarer Fiskum.

Kan bli kostbart
Første dusj etter ferien kan dermed medføre redusert avrenning fra sluket og vann utover badegulvet. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som fort kan bli kostbart. For å være på den sikre siden bør sluket renses en gang i året.