Vøyenenga skole sertifisert Miljøfyrtårn

Som den første i Asker- og Bærum er Vøyenenga skole blitt sertifisert som Miljøfyrtårn. Skolen går foran og blir et forbilde for energisparing og miljøsatsing. (Se bildekarusell)

Vøyenenga skole har blant annet endret rutiner for håndtering av søppel, så nå sorteres det mer og grundigere enn tidligere.

- Dette er elevenes fortjeneste. I en miljøuke for halvannet år siden bestemte de at skolen skulle gå inn for miljøsertifisering. Og det bestemte de at vi skulle og så har vi jobbet fram mot dette. Elevengasjementet er veldig sterkt. En miljøgruppe på noen få elever og en kjernegruppe av foreldre har også hjulpet til, sier en strålende fornøyd rektor Gro Bjørnsen Pfister ved Vøyenenga skole.

Elevrådslever Helene Stenstadvold er glad for at Vøyenenga har oppnådd energisertifisering som miljøfyrtårn og energimerking klasse B for byggene sine.

- At skolen har blitt miljøfyrtårn synes jeg er utrolig bra. Det gjør elevene mer miljøbevisste. Samtidig har elevene mest innvirkning på skolen i sortering av søppel. Bærum kommune har jo ikke en gang kildesorterings-program og derfor er det ekstra viktig at folk selv kildesorterer og skåner miljøet rundt seg, sier hun.

Skolen har også redusert energi- og vannforbruket. I tillegg er det laget egne ladestasjoner og parkeringsplasser for elbiler. Bygningsmassen på skolen har våren 2011 oppnådd å bli energimerket i klasse B. Det er svært bra for en eksisterende bygning.

Arbeidet med å bli Miljøfyrtårn startet høsten 2009. Etter Vøyenenga skoles årlige miljøuke bestemte elevene at skolen skulle jobbe for å bli miljøfyrtårn. Prosessen startet våren 2010 og har pågått i ett år. I denne prosessen har det blitt jobbet for å tilrettelegge og tilpasse skolens drift etter stiftelsen Miljøfyrtårns kravspesifikasjoner.

- Det stilles strenge krav til spesifikk og detaljert dokumentasjon på alle grep som vi foretar for å kunne bli sertifiserte. Der har Entra vært en uvurderlig samarbeidspartner, som har levert dokumentasjon og god hjelp på løpende bånd, sier Gro Bjørnsen Pfister.

Skolen er foreløpig sertifisert for en 3-årsperiode. I denne perioden har skolen utarbeidet en egen handlingsplan der ytterligere miljøtiltak er spesifisert og konkretisert. Skolen vil i sitt videre arbeid bruke denne planen for å utvikle miljøengasjementet og utviklingsarbeidet.

Det er Entra Eiendom som eier Vøyenenga skoles bygninger. Tirsdag 21. juni var det utdeling av diplom for innsatsen på skolen. Markus Steinbakk er eiendomssjef i Entra på region Østlandet. Han var fylt av lovord over skolens innsats for miljøet.

- All oppmerksomheten dere får rundt sertifiseringen er et bevis på at omdømmet deres blir bedre ved at dere satser på miljø. Det er det samme verdisynet som Entra er opptatt av. Det blir snakket positivt om Vøyenenga skole. Det blir snakket positivt om dere som går her og den jobben dere gjør for miljøet. Det er kjempebra, fortsett med det, sa Steinbakk til elevene og de ansatte på Vøyenenga da de fikk miljødiplomet.