Alltid beredt

Mange har i det siste opplevd at mobilnettet har sviktet. Trafikken hadde økt over hva et av selskapene forventet, slik at det ikke fantes kapasitet til å ta trafikken. Det skaper selvsagt aggresjon, og faktisk svekket beredskap og sikkerhet. Her snakker vi om elektronisk infrastruktur.

Petter Eiken

Adm. direktør Skanska Norge AS

Andre gjestekommentatorer

Bård Hoksrud, Frp

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan, Skanska

Stein Tosterud, Unicon

Terje R. Venold, Veidekke

Petter Eiken, Skanska

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, Selvaagbygg

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Ketil Lyng, BNL

Kyrre Olaf Johansen, Entra Eiendom

Sven, Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Øyvind Halleraker, Høyre

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Tale Halsør, ZERO

Jeg bor i en kommune rett vest for Oslo. Ordføreren sier at ”nå er vi mange nok”. Jeg tror han egentlig mener at hvis vi ikke bygger bedre fysisk infrastruktur på Østlandet så greier ikke kommunen å ta i mot flere innbyggere. Så får vi mene hva vi vil om kommunens egen evne til å ta initiativ og kommunisere med omverdenen, eller mangel på sådan.

Utfordringene ligger i at byene, og særlig Oslo området, vokser fortere enn hva de har gjort før. Statistisk Sentralbyrå ser for seg en befolkningsvekst i Oslo og Akershus på oppunder 20.000 i året. I løpet av noen år blir dette selv i Norsk målestokk mange mennesker. I tillegg til at de har smarttelefoner og ”multitasker”, så skal de ha et hjem og en arbeidsplass. De skal reise til og fra jobb, og til og fra underholdning og sosiale hendelser. Vi kommer til å trenge mange nye boliger og transportveier. Mye av transporten bør antagelig over på skinner, i et fremtidig miljø og kapasitetsperspektiv. Hvis vi ikke forbereder det nå vil det skape frustrasjon og manglende effektivitet. Det vil også bli liten fokus på byggekostnader – alt vil dreie seg om tomtekostnader. Men, det går an å forberede seg på utviklingen.

Er det noe vi er gode på i Norge så er det å ha mange kommuner med stor makt og innflytelse. Den minste har mindre enn 300 innbyggere. Også i Østlandsområdet er det mange kommuner. Det tar mange år å lage planer. Alle særinteresser skal vurderes. Eksempelet fra min egen kommune dokumenterer også at evnen til å sitte på gjerdet og vente på framtiden er bedre utviklet enn å forberede seg på den.

Så, hva trenger vi? Her trenger vi regional helhetstenkning – og handlekraft. Denne utfordringen kan ikke overlates til hver enkelt kommune. Her må det lages en regional arealdisponeringsplan – og infrastrukturplan – med gjennomføringsvirkemidler. Det er fullt mulig å utvikle byene i Norge til vekstkraftige og effektive energisentra i Norge, hvis vi vil. Men det krever en annen innsikt enn det tydeligvis er i det teleselskapet jeg nevnte innledningsvis, man må forstå hva brukerne vil og hva de foretar seg.