Mastene bygges kampen fortsetter i Hardanger

Et år etter at regjeringen vedtok den omstridte kraftlinjen Sima – Samnanger er anleggsarbeidene kommet et godt stykke på vei. Men motstanderne har ikke gitt opp.

Fakta kraftlinjen i Hardanger

*2. juli i fjor ga regjeringen klarsignal for den omstridte kraftlinjen mellom Sima i Eidfjord kommune og Samnanger kommune, som er nabokommune til Bergen.

*Vedtaket utløste massiv kritikk fra opposisjonspartier, fra regjeringspartienes lokalavdelinger på Vestlandet, de berørte kommunene og miljøvernere.

*Etter nye utredninger og nytt vedtak i regjeringen i vinter er mye av motstanden nøytralisert. Arbeidet med mastene startet i fjor høst, og fortsatte i vår.

*En hard kjerne av motstandere har dannet Hardangeraksjonen som fortsetter motstanden. De har hindret anleggsarbeidet ved å sette opp teltleir ved to mastepunkter og ved enkelte andre aksjoner. Tidligere i juni hindret de et helikopter i å hente ned mastemontører fra fjellet.

*Motstanderne håper oppslutningen om aksjonene vil øke i sommer og at det er mulig med omkamp om mastene.

*Statnetts strategi er å trekke seg vekk fra aksjonistene og arbeide andre steder. *Ifølge selskapet har ikke aksjonene forsinket arbeidet. Derimot har manglende avklaring mellom Statnett og noen grunneiere og saksbehandling knyttet til kulturminneloven gjort at linjen ikke kan settes i drift før i 2013 mot planlagt høsten 2012.

– Vi blir her så lenge vi må, sier Synnøve Kvamme, talsperson for Hardangeraksjonen som organiserer teltleirer og aksjoner mot den pågående kraftutbyggingen. De har ikke gitt opp håpet om å stanse mastebyggingen. Beskjeden som kom fredag om at linjen blir et år forsinket var en oppmuntring.

Hun sitter sammen med fire andre aksjonister i Basecamp 234 – punktet der mast nummer 234 av til sammen 265 master på linjen mellom Sima i Eidfjord og Samnanger skal bygges. Fundamentene til masten var i ferd med å støpes da aksjonistene slo til og satte opp teltene sine i begynnelsen av juni. Mastepunktet og leiren ligger oppe i fjellet på Kvamskogen med flott utsikt over hytter og skisenter.

Ingen konfrontasjon
– Vi satte opp leiren tidlig om morgenen. Da arbeidsfolkene kom, gikk de ut av bilen og så på oss fra avstand. Så dro de igjen, forteller Kvamme. Det ble ingen konfrontasjon mellom arbeidsfolkene fra det kroatiske selskapet Dalekovod og aksjonistene. Det er i samsvar med den linjen Statnett har lagt seg på.

– Hvis vi møter aksjonister, trekker vi oss tilbake og fortsetter arbeidet andre steder. Vi har nok av anleggssteder der vi kan jobbe, sier delprosjektleder Karianne Burhol i Statnett.

Forsinkelse
Hun forteller at selve byggearbeidene så langt har gått helt etter planen. Men manglende avklaring mellom Statnett og noen grunneiere gjør at framdriften i prosjektet er blitt forsinket.

Statnett opplyser at den manglende avklaringen og saksbehandling knyttet til kulturminneloven gjør at linjen ikke kan settes i drift før i 2013, mot planlagt høsten 2012.

Da skal alle de 265 mastene stå ferdig med liner som skal føre strøm fra kraftverkene i Eidfjord til trafostasjonen i Samnanger.

– Vi har ikke blitt hindret av mastemotstanderne. Derimot har vi møtt utfordringer med været, forteller Burhol.

Trappes opp
For tiden arbeider 50 – 60 montører fra det kroatiske selskapet på prosjektet. De får uunnværlig hjelp av helikoptre som frakter mastene i deler opp til montørene i de uveisomme områdene der byggingen foregår.

Anleggsarbeidene begynte i oktober i fjor, men vær og snøforhold i fjellet gjorde at det ble en lang pause i vinter. Nå pågår arbeidet flere steder langs linjen. Det skal trappes ytterligere opp. På det meste kommer over 100 anleggsfolk til å være i sving.

Gir seg ikke
Da regjeringen sa ja til kraftlinjen 2. juli i fjor, ble vedtaket møtt av kraftige protester fra mange kanter. Etter en prosess med nye utredninger og press fra kraftbransjen er mye av motstanden gått over til resignasjon. Men Hardangeraksjonen og leirdeltakerne gir seg ikke. De har hatt noen kalde og våte uker i fjellet nå i mai og juni, men ser optimistisk på muligheten for større tilslutning og nye aksjoner utover sommeren.

– Statnett er så vidt kommet i gang. Vi vil stå løpet ut, og håper å forsinke dem så mye som mulig. Samtidig arbeides det juridisk for å stanse mastene, sier Synnøve Kvamme.

Skuffet over politikerne
Hun ser på behandlingen av utredningene i vinter og hele prosessen som et spill for galleriet fra regjeringens side:

– Vi har ikke lenger noen forventninger til politikerne. Det vi håper, er å få folk til å forstå at denne linjen ikke er nødvendig, og at den ødelegger den fineste naturen vi har her i landet. Klarer vi å vekke folk og det slår ut på meningsmålingene, er det noe også politikerne forstår.