Norge vertskap for ISOs miljøkomité

Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO sin miljøstyringskomité ISO TC 207 holder hvert år et stort plenarmøte. I år er Standard Norge vertskap.

Møtet arrangeres i Oslo i perioden 25. juni til 1. juli. Arrangementet holdes på Oslo Kongressenter, og det er ventet ca. 400 internasjonale miljøeksperter til hovedstaden i løpet av uken.

-Standard Norges mål er at miljømøtet i Oslo vil skape større engasjement og interesse knyttet til viktige globale miljøspørsmål både innenfor næringsliv, blant norske myndigheter og organisasjoner, sier administrerende direktør i Standard Norge, Trine Tveter.

ISO/TC 207 “Environmental management” er en teknisk komité med mange underkomiteer og arbeidsgrupper. I tillegg til hovedmøtet, skal flere av disse ha møter gjennom uken. Møtene er kun åpne for medlemmer av de ulike gruppene, men på mandag vil det bli arrangert et åpent seminar om nye standarder for kvantifisering og kommunikasjon av klimaspor hvor også norske interessenter er velkommen.

Arrangementet åpnes mandag av statssekretær Halvard Ingebrigtsen i Nærings- og handelsdepartementet.

ISO-komiteen har siden tidlig på 1990-tallet utviklet standarder for miljøstyring. I tillegg til standarden som spesifiserer kravene til et miljøstyringssystem, NS-EN ISO 14001, har arbeidet resultert i en rekke standarder innenfor blant annet miljørevisjon, miljømerking, miljøprestasjon, miljøstyringsterminologi, livsløpsanalyser og håndtering av klimagasser.

I komiteen deltar de fremste miljøekspertene fra 107 land og 32 internasjonale organisasjoner. Fra norsk side deltar interessenter fra næringslivet, forskning, myndigheter, NGOer (“non-governmental organizations”) og forbrukere.

På møtene i Oslo blir det lagt vekt på følgende temaer:

• Neste generasjon miljøstyringssystemer

• Ny standard for kvantifisering og kommunikasjon av produkters klimaspor

• Ny standard for bruk av ”water footprint”

• Ny standard for miljøeffektivitet

• Potensiell ny standard for reduksjon og forringelse av landområder samt ørkenspredning