Nye IKEA Åsane endelig under tak

Mandag 21. mars 2010 la byrådsleder Monica Mæland (H) ned grunnsteinen, drøyt et år senere har Nye IKEA Åsane kommet under tak.

Drøyt ett år senere kunne byggherre og byggledelse invitere til tradisjonsrikt kranselag, for å feire at varehuset har tett tak i tide.

– Dette er en veldig viktig milepæl for oss. En krans heist opp til toppen av varehustaket symboliserer at bygningsarbeiderne er fornøyd med byggeprosjektet, og det er sannelig vi også. Det har vært et stykke vei å gå fra prosjektet ble behandlet første gang i Bergen bystyre i 2005, så det var utrolig gøy å feire litt i dag, sier Odd Rune Bjørge, varehussjef på IKEA Åsane.

Tradisjonell svensk feiring
Over 300 bygningsarbeidere, entreprenører og andre var samlet til feiringen, og rammen var selvsagt svensk. Fordi perioden sammenfaller med midtsommer var det dekket til tradisjonsrikt midtsommerbord, med sild, gravlaks, ferskpoteter, rømme med gressløk og andre svenske spesialiteter. Og det var heller ikke bare taket som ble kronet med krans denne dagen.

– Det er jo Sankthansaften i morgen, og i Sverige har de tradisjon for å feire dette på en litt annen måte enn oss. Derfor tenkte vi det kunne være morsomt å ta noe av den svenske feiringen med oss inn i vår feiring av tett tak i dag. Ut over serveringen av tradisjonsrik svensk mat, så kronet vi også alle bygningsarbeiderne som har gjort en så fantastisk innsats for oss med en blomsterkrans, sier Bjørge.

Tre ganger større plass
Når Nye IKEA Åsane står klart i mai 2012 vil det være tre ganger større enn dagens varehus, og allerede i løpet av det første året vil over to millioner besøkende ha lagt turen innom varehuset.

– For oss betyr et større varehus en bedre hverdag for våre medarbeidere og en bedre handleopplevelse for våre kunder. Vi har hatt begrenset vareutvalg og lenge vært underdimensjonert i forhold til antall kunder. Varehuset som nå begynner å ta form vil være på 37 000 kvadratmeter. Endelig vil vi kunne tilby våre kunder et komplett sortiment, sier Bjørge.

Verdens mest miljøvennlige
Planleggingsprosessen av IKEAs nye varehus på Åsane har pågått i åtte år. I hele perioden har det vært et tett samarbeid med Bergen kommune, lokalpolitikere og lokale miljøorganisasjoner. Dette samarbeidet har vært svært fruktbart og har resultert i en rekke miljøvennlige løsninger. Dette er erfaringer IKEA vil ta med seg inn i planleggingen av nye varehus andre steder, både nasjonalt og globalt.

- Det nye varehuset vil være det mest samfunnstilpassede og miljøvennlige i verden. Varehuset får tilpassede fasader og grønne tak mot kirke, kirkegård og kulturlandskap. Vi har satt av 25 dekar på tomten til fremtidig utvidelse av kirkegården. Dalaelven legges om til opprinnelig åpent løp. 17 dekar av tomten er satt av til park, vassdrag og terrengvoller. Det avsettes areal for friluftsliv i området nærmest Bånntjønn og gang og sykkelveier vil øke tilgjengeligheten betraktelig i forhold til dagens situasjon, sier Bjørge.