Redd høy oljepris skal bremse økonomien

Oljeprisen sank dramatisk da Det internasjonale energibyrået (IEA) torsdag besluttet å bruke 60 millioner fat av de strategiske reservene som normalt bare skal benyttes i krisesituasjoner.

– Men faren er at oljeprisen i stedet stiger så sterkt at den økonomiske veksten vil bli bremset utover høsten, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til NTB.

Hun sier flere forhold bidro til den oppsiktsvekkende beslutningen i IEA. For det første er oljen fra Libya i praksis borte fra markedet. For det andre er sommermånedene den tiden av året da etterspørselen er størst både i USA og Kina. For det tredje er Japan i ferd med å erstatte mye av atomenergien med olje, og som om ikke dette er nok, så har også mange av de kinesiske kullkraftverkene fått problemer og benytter i stedet dieselolje, sier Saltvedt.

Frykt for priseksplosjon
Det var disse forholdene som samlet førte til beslutningen om å regulere markedet med reserver som skal forbeholdes en krisesituasjon, sier Saltvedt. Hun sier det er lenge siden uroen var så sterk som nå. På et tidspunkt var prisen nede i 105 dollar, men torsdag kveld ble igjen nordsjøolje omsatt for 108 dollar per fat.

– På sikt vil Norges oljeinntekter ikke bli rammet av denne meget kortsiktige nedgangen, mener Saltvedt. Det er egentlig en større fare for at veksten i norsk økonomi at oljeprisen blir så høy at veksten internasjonalt igjen stopper opp, mener hun.

USA på skråplanet
Professor i petroleumsøkonomi ved BI, Øystein Noreng, sier til E24 at beslutningen om å bruke av de strategiske oljelagrene viser hvor langt ute på skråplanet amerikansk økonomi er kommet.

Beslutningen kom etter at den amerikanske sentralbanksjefen kvelden før senket anslagene for veksten i amerikansk økonomi samtidig som han ikke varslet en eneste dollar i nye innsprøytninger.

Heller ikke Noreng tror virkningene av å bruke reservene vil være merkbare særlig lenge. Han viser dessuten til at to millioner fat per dag ikke monner så mye når verdens forbruk ligger opp mot 90 millioner fat per dag.

Stoler ikke på OPEC
OPEC-landene har ikke klart å bli enige om å øke produksjonskvotene under sitt siste møte, og Saltvedt mener beslutningen om å bruke oljereservene viser at IEA ikke stoler på kartellets evne og vilje til å øke produksjonen.

I tillegg er det ikke helt enkelt å erstatte den tynne oljen fra Libya med tjukk råolje fra Saudi-Arabia, sier oljeanalytikeren.