Hatteland Development

Hatteland Development

Sted: Haugesund

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
71 millioner kroner

Bruttoareal: 3.900 kvm

Byggherre: Hatteland Development

Totalentreprenør:
Kruse Smith Entreprenør

Teknisk totalentreprenør:
Apply, Haugesund

Arkitekt: Omega ingeniør og arkitekt

Rådgivere: RIB: Siv. Ing Petter Rasmussen - RIBr: Cowi, Haugesund

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Risa avd Haugesund - Betongelementer: AS Betong - Taktekking: Protan Bygg og Tak - Glassfasade, vinduer og solavskjerming: Kraft Glass - Blikkenslager: Haugesund Blikk - Rekkverk: Hamre - Tømmer og innredning: Garvik Prosjekt - Maler og gulvlegger: Risanger & Sønn - Parkett: Bo Andren - Flislegger: RB Johannesen - Lås og beslag: Sikring & Låseservice - Sikringsanlegg: Systemsikring - Storkjøkken: Klovning Storkjøkken - Anleggsgartner: Jostein Myge - Porter: Maskin & Montasje - Skilt/fasadeskilt: Poppcorn Design

Kruse-Smith Entreprenør har ført opp et kontorbygg med meget avanserte tekniske løsninger for Hatteland Development AS på Raglamyr i Haugesund.

Bygget har fem etasjer og et samlet areal på 3.900 kvadratmeter. Det er tegnet av Omega ingeniør og arkitekt og ført opp i totalentreprise. Byggestart var i mars 2010. Bygget stod ferdig i juni i år. Kruse-Smiths kontraktssum, inkludert tilleggsarbeid, er på 71 millioner krone eks mva.

Celler og landskap
Kontoretasjene består av både cellekontorer og kontorlandskap. I første etasje er det hovedinngang, resepsjon, parkeringsareal, toaletter/garderober, tekniske rom, trimrom og lager. Fra andre til femte etasje er det kontoretasjer med kontorer, møterom, arkiv og tekniske rom. Kantinen rommer 120 personer og er plassert i tredje etasje. I dag arbeider det cirka 75 personer i bygget, mens det er plass til cirka 200 personer. Hatteland Solutions har første og andre etasje. Hattelco holder til i tredje etasje. I fjerde etasje har Hatteland Computer kontorer. Femte etasje er foreløpig disponibel.

Trekantet
Tomten er på 3,1 mål, delvis skrånende og tilnærmet trekantet. Den har fjellgrunn med noen myrhull. Bygget står derfor på 40 stålkjernepeler som går ni meter ned i grunnen.

Bygget er trekantet, med form etter tomten. Bærende konstruksjon, etasjeskillere og tak er i betongelementer. Taket er isolert og tekket med folie. Fasadene består av svarte, slipte sandwichelementer i betong og glassfasader. Det er askeparkett på gulvene i kontorer, møterom og korridorer. De fleste veggene er plassbygde. Det er systemhimlinger i alle etasjene. Det er soldempende glass i alle vinduer og glassfasader. I tillegg har bygget solavskjerming med automatisk styrte utvendige persienner.

Bygget har universell utforming. Konstruksjonen ble tørket ut med gassbasert byggvarme og avfuktere. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Aluminiumsvinduer og slipte betongelementer betyr enkelt og rimelig vedlikehold og lang levetid.

To sett
Oppvarming skjer med vannbåren varme via rør i gulvet og med radiatorer. Begge systemene er basert på gasskjel for naturgass med elkjel som reserveløsning. Bygget har også et nødstrømsaggregat basert på diesel. Det er et 25 cm lag med mineralull i fasadeelementene av betong og 25 cm isolasjon på taket. Vinduene har U-verdi på 0,7.

Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Det er separat tilluft og kjøling med kjøleelementer i taket på samtlige kontorer og møterom. Bygget er fullsprinklet og har sentral driftskontroll. Utenfor bygget er det et asfaltert område med plass til drøyt 30 biler. I tillegg er det beplantning, natursteinsmurer, kantsteinsmurer av granitt og parkbelysning. Området nærmest hovedinngangen er belagt med heller av bruddskifer. Ved innkjøringen til tomten er det tre massive heve- og senkbare stålpullerter.

Avanserte tekniske anlegg
Kåre Budeng i Kruse Smith Entreprenør forteller at bygget har meget avanserte tekniske løsninger. – Det var utfordrende å føre opp et bygg som skulle oppfylle alle brukernes ønsker til tekniske anlegg. Bygningsmessig var det greit å føre opp.

Da aktiviteten var på topp var 50 personer i arbeid på byggeplassen. Bygget er ført opp uten fraværsskader.

Arkitekt Jan Stødle i Omega ingeniør og arkitekt AS forteller at den største utfordringen i prosjektet var å få bygget til å passe på en liten og trekantet tomt. På grunn av den begrensede tomten valgte vi å ha en del parkeringsplasser inne i bygget. De tekniske løsningene var ikke så krevende for oss som arkitekt.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter