Voss Sparebank

Voss Sparebank

Sted: Voss

Prosjekttype:
Rehab og utbygging

Totalkostnad eks mva:
60 millioner kroner

Bruttoareal: 3.500 kvm

Byggherre: Voss Sparebank

Prosjektledelse: Erstad & Lekven

Byggeleder: Olav Folkestad

Arkitekt og interiørarkitekt:
LOF Arkitekter

Rådgivere: RIB og PGL: Edvin Haugsbø - RIV: Ing. Odd Bakketun - RIE: Cowi - RIAku: Multiconsult - RIBr: Skansen Consult - Beskrivelse: Bygganalyse

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og betongarbeid: Sotra Bygg - Glass- og aluminiumsarbeider: Gjesdal Aluminium - Tømrer: Johs E. Øvsthus - Elektro: Vangen Elektro - VVS: Søreide VVS - Ventilasjon: Voss Ventilasjonsteknikk - Brannsikring: Brann & Sprinklerteknikk - Heis: Ing. Stein Knutsen

Det 80 år gamle bankbygget til
Voss Sparebank på Voss er totalrehabilitert.

Fasaden er beholdt slik den var. Innredningen er fullstendig ny, med unntak av den gamle forstanderskaps-
salen. Resultatet har blitt et åpent, lyst og trivelig bankbygg.

65 millioner kroner
Bankbygget er bygget ut med en ny fløy bakover (langs Gullfjordungsvegen). Samlet areal er nå 2.100 kvadratmeter. Utbygging og rehabilitering er budsjettert til 65 millioner kroner eks mva. Sotra Bygg har hatt den største enkeltkontrakten for rivning, grunn, betong og stål på 10,2 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Voss Sparebank. LOF Arkitekter har vært arkitekt og interiørarkitekt. Bygningsarbeider har skjedd i delte entrepriser. Byggestart var i oktober 2009. 23. mai var det offisiell åpning av det rehabiliterte bankbygget.

Mye av innredningen er hvit med innslag av rødt og preget av åpne løsninger. Et sted er et det åpent fra første etasje og opp til glasstaket i fjerde etasje. Det er skifer og parkett på gulvene, gipsvegger og systemhimlinger. Det ble praktisert rent bygg under rehabiliteringen. De fleste ansatte har cellekontorer.

I underetasjen er det hvelv, arkiv og tekniske rom. Første etasje rommer hovedinngang, kundemottak, minibanker, innskuddsmaskiner, myntrulleveksler, hvelv og kundekontorer. I andre etasje er det kontorer. I tredje etasje er det kantine, dusjanlegg og forstanderskapssal. Bygget har universell utforming.

Daglig leder Rune Selstø i Sotra Bygg forteller at påbygget har bærende konstruksjon i plasstøpt betong. Taket er flatt og har papptekking. Et teknisk rom er plassert på taket. Taket på den gamle delen av bygget har fått ny skifertekking. Påbygget har to store glassfasader. Den gamle delen har murvegger med klimavegger og puss utenpå.

Minus 30 grader
Bygget varmes opp med elektrisitet, gass og varmepumpe. Vinduene har U-verdi på 1,0. Det er 40 cm isolasjon i taket og cirka 20 cm i ytterveggene. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Bygget er delvis sprinklet.

Selstø sier at rivningen av taket var komplisert. – Det samme gelder montering av stål til bæring i det gamle bygget. Minus 30 grader Celsius når vi skulle støpe betong var heller ikke enkelt. Mange utfordringer dukket opp mens vi rev. Det var for eksempel luft mellom to av dekkene. Det var ingen fraværsskader under byggearbeidene. Vi tar med oss kunnskap om rivning og støping under tøffe forhold fra arbeidene på Voss Sparebank.

Bygge om gammelt
Byggeleder Olav Folkestad forteller at den største utfordringen var å bygge om et 80 år gammelt bygg. – Kravene til for eksempel ventilasjon er sterkt endret på denne tiden. For å få et tidsmessig bygg måtte alle innvendige vegger og dekker tas ned. Det ville nok vært mer økonomisk å rive og bygge nytt, men de antikvariske myndighetene ønsket å beholde fasadene. I dag er det hyggelig å se de ansatte gå rundt å smile i det rehabiliterte bygget.

Sivilarkitekt Sverre Olsen i LOF Arkitekter sier at det arkitektoniske hovedgrepet var todelt. – Vi skulle gi banken et nytt og attraktivt inngangsparti på hjørnet mot kirken og sentrum og samtidig knytte sammen bankens nye og eksisterende arealer ved å organisere disse omkring et indre gårdsrom med romlige kvaliteter. Den største utfordringen var å gi det nye tilbygget et klart formspråk som tydelig signaliserer sin samtid samtidig som anlegget fremstår som helhetlig og harmonisk.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter