- Slik skaffer du flere læreplasser, Kristin!

BNL presenterer oppskriften på å sikre flere læreplasser og inviterer Kristin Halvorsen til møte.

Senest denne uken innrømmet Kunnskapsminister Halvorsen at hun har sviktet i arbeidet med å sikre læreplasser. Byggenæringens Landsforening mener det er behov for raske tiltak og har oppskriften klar. Dersom Kunnskapsministeren følger vår oppskrift vil det garantert bli flere læreplasser, sier kompetansedirektør Jørgen Leegaard.

Har oppskriften
Byggenæringens Landsforening har i samarbeid med over 4000 medlemsbedrifter utviklet en oppskrift til tiltak som vil gi flere læreplasser og dyktigere fagfolk .

- Det trenger samfunnet for å løse viktige samfunnsoppgaver og det vil gi bedre kvalitet på byggene, sier Jørgen Leegaard, direktør kompetansepolitikk, rekruttering og utdanning i BNL.

Han legger til at nøkkelen til løsningen ligger i å gjøre endringer i videregående opplæring, kombinasjon med et hevet læretilskudd.

Foreslår fem hovedgrep
Kort fortalt mener BNL at følgende grep gjør at Kristin Halvorsen og Regjeringen kan innfri sine løfter om flere læreplasser;

• La elevene få arbeide med ett lærefag i VG1. Dette sikrer større grad av fordypning og kvalitet allerede fra første året i videregående skole
• Etabler nasjonale/regionale sentre for de mindre lærefagene. Det sikrer kvalitet og gjør det lettere å opprettholde de mindre – men likevel viktige – fagene
• Legg til rette for større grad av fordypning i læretiden, for de fagene som har behov for det.
• Det må legges til rette for mye større fleksibilitet i hele utdanningsløpet på VGS, gjennom et nærmere samarbeid mellom skole og bedrift etter dansk modell.

I tillegg til disse tiltakene som krever endringer i Kunnskapsløftet foreslår BNL at lærlingetilskuddet økes fra 105 000 kroner til 125 000 kroner.