Flåtten Panorama

Flåtten Panorama

Sted: Porsgrunn

Prosjekttype: Flerbolighus

BTA: 3.300 kvadratmeter

Entrepriseform: Totalentreprise

Entreprenør: Kruse Smith

Byggherre:
Gunnar Sørlie Entreprenør

Kontraktssum eks. mva:
36 millioner kroner

Rådgivere: Betong: Agderplan - Rør, ventilasjon og elektro: Sweco - Brann: Neas Consulting

Arkitekt: Hamsdokka og Pedersen

Underentreprenører/leverandører: Totalteknisk UE: YIT - Grunnarbeid: John Kleveland - Peling: Holt Risa - Mur og flisarbeider: Buer Entreprenør - Konstruksjonsstål: Elektrosveis - Ståltrapp: Stokke Stål - Fliser i trapp: Kragerø flis og mur - Rekkverk: Splitprofil - Glassfasade: Aluminiumsfasader - Himling i kjeller og foldevegg: GHV Montasje - Leddheiseport: Windsor Door - Heis: Reber Schindler Heis - Tak: Lett-tak systemer - Taktekking: Takmontøren Porsgrunn - Blikkenslager: Grenland blikkenslagerverksted - Parkett: Bo Andrèn Norge - Kjøkkenleveranse: E-import - Kjøkken montasje: Gunnar Thommesen byggeteknikk - Garderober: Garderobemannen - Lås/beslag: Låsespesialisten Kragerø - Malerarbeider: Skjærgårdsmalerne - Innerdører: Swedoor jeld-wen - Ytterdører: Giljedoor - Vinduer: Nordan - Listverk: Norgestre - Trelast: Optimera – Betong: Norbetong – Armering: Leif Hübert stål

I en del av byen hvor det ikke har vært bygget leiligheter på 20 år har Kruse Smith satt opp en panoramablokk med en av Porsgrunns beste utsikter.

I en skråning litt utenfor Porsgrunn sentrum og rundt 100 meter over Frierfjorden har leilighetskomplekset Flåtten Panorama erstattet et sliten gammelt garasjeanlegg med, som navnet tilsier, boliger med spektakulær utsikt.

Panoramautsikt
– Det har ikke vært bygget nye leiligheter her på Flåtten på 20 år, og jeg var selv med på å bygge den gang. Nesten alle som har kjøpt her har flyttet hit fra eneboliger i nærheten, sier Gunnar Sørlie.

Gjennom sitt selskap Gunnar Sørlie Entreprenør har han vært byggherre for Flåtten Panorama. Selv likte han prosjektet så godt at han har slått sammen to av leilighetene i toppetasjen og flyttet inn.

Utsikten er som sagt upåklagelig, og industrien i Grenland sørger for spennende lyssetting på kveldstid. Sørlie forteller at det måtte ryddes ganske mye skog i den gjengrodde skråningen, men at dette også har kommet byggets naboer til gode. – En nabo kom bort til meg og sa at han nå for første gang på 30 år hadde sett sola på tomten sin, ler han.

Krevende grunnarbeid
Selv om han selv drev med boligbygging var det Kruse Smith fikk jobben med å sette opp bygget. Arbeidet startet 1. februar i fjor, og 20. mai i år var det overlevering.

– Grunnarbeidet har vært en av de største utfordringene på prosjektet. Det gikk en stor kommunal vannledning over tomta som vi måtte flytte. I det søndre hjørnet av bygget måtte vi pele litt, ellers er all betong og fundamentering rett på fjell, sier prosjektleder Anders Skarvang i Kruse Smith Kragerø til Byggeindustrien.

Han beskriver det som et forholdsvis enkelt råbygg i betong, hvor kjelleretasjen var mest krevende. Bæresystemet består av leilighetsskillevegger i betong, som alle dekkene er fastholdt i. Betongveggen blir da som en overliggende drager. Kreftene føres ned til fjell via søyler, dragere og vegger i kjelleretasjen.

Selve bygget består av en parkeringskjeller og teknisk rom på 900 kvadratmeter i underetasjen. På toppen av denne kommer tre etasjer med seks leiligheter på hvert plan. I toppetasjen er det fire leiligheter. Utsikten kan nytes på romslige terrasser som enten er 29 eller 43 kvadratmeter.

Fremtidsrettet
Leilighetene holder høy standard og det er tatt høyde for fremtidsrettede løsninger i bygget. Prinsippene om universell utforming er fulgt, med romslige rom, heis og rullestoladkomst.

Selve fasaden er av tegl med glass i heis og trapperom, og vinduene er aluminiumsbelagte slik at de er vedlikeholdsfrie. Brannforskriftene er tilfredstilt ved at det i svalgangen, som også er rømningsvei, kun er benyttet ubrennbare materialer. Vannbåren varme står for oppvarmingen av bygget.

Flåtten Panorama har blitt et prøveprosjekt for en ny renovasjonsløsning i Grenland. Et avfallssystem der beboerne kildesorterer i avfallssjakter som leder ned i separate betongbeholdere på fem kubikkmeter.

Beliggenheten med busstopp og matvarebutikk som nærmeste nabo har gjort blokka populær blant den voksne generasjonen. Den yngste beboeren er 54 år og den eldste 89, men Sørlie mener dette er et prosjekt som passer alle.

Oppkjøp
En annen litt spesiell hendelse som skjedde midt i byggeperioden var at Kruse Smith kjøpte opp Gunnar Sørlie Entreprenør. Begge parter forteller at dette ikke fikk noe å si for dette prosjektet eller andre prosjekter som allerede var i gang i Sørlie-regi.

– Vi ønsker å vokse i Grenland. Selv hadde vi mest tyngde på betong, mens Gunnar Sørlie besto av mange tømrere. Det ble et bra tilskudd til avdelingen, sier Skarvang om sammenslåingen med byggherrens entreprenørvirksomhet.

Verken Kruse Smith eller Gunnar Sørlie Entreprenør sier at dette prosjektet var utslagsgivende for oppkjøpet, men det er tydelig at det har vært god kjemi mellom de to partene og at begge er fornøyd med sluttresultatet.

– Vi har hatt vanvittig mange prosjekteringsmøter, men det har gått seg til og sluttresultatet har blitt veldig bra, sier Sørlie.

– I ettertid ser vi at bygget fint kunne hatt en etasje til. Bygget glir bra inn i landskapet, ruver ikke eller forstyrrer trafikken, avslutter en fornøyd utbygger, med en av byens beste utsikter.

Tekst og foto: Christian Aarhus


Flere prosjekter