Avklaring om vikingeskip i år?

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) håper i løpet av året å få ekspertenes endelige konklusjon om det er forsvarlig å flytte vikingskip og gjenstander fra Bygdøy til Bjørvika.

I så fall er det gode muligheter for en endelig politisk beslutning i løpet av neste år, får NTB opplyst i departementet. Da har striden om vikingskipplassering rast fram og tilbake i 12–13 år.

Det internasjonale ekspertutvalget, som ble nedsatt i mars i år for å vurdere risikoen ved å flytte vikingskipene og de skjøre gjenstandene fra norske vikinggraver, hadde onsdag sitt første møte, der også statsråd Tora Aasland deltok med de siste «instrukser».

– Utvalget har ikke fått en endelig dato for levering av sine vurderinger, men jeg har forventning om at arbeidet vil bli gjennomført i løpet av 2011, sa statsråd Aasland da utvalget ble nedsatt.

Dette ga hun igjen klart uttrykk for i utvalgets første møte, men understreket at hun ikke ville legge unødig press på utvalgets fire medlemmer. Det viktigste er at utvalget bruker den tid det trenger for å gi gode råd, ifølge statsråden.

Og nettopp for å sikre seg gode, fordomsfrie og upartiske råd, valgte hun å oppnevne et utvalg bare bestående av utenlandsk, relevant ekspertise, helt uavhengig av frontene som har bygd seg opp i Norge de senere år. (©NTB)