Skandinavisk kunnskapsdeling i Veidekke

I forrige uke samlet skandinaviske Veidekke-ledere seg for å diskutere hvordan man best kan oppnå kunnskapsdeling på tvers av landegrensene.

Med energieffektive bygg høyest på agendaen, var det naturlig for deltakerne å møtes ved det splitter nye Bellonahuset på Vulkan i Oslo.

I to dager var de nordiske deltakerne samlet på et lite møterom i en brakkerigg på Grünerløkka i Oslo. Her har de diskutert og utvekslet erfaringer om både energieffektive boliger og kontorbygg og hvordan man kan sammenligne de ulike landenes regler rundt energieffektivitet. Ansvarlig for Veidekke-konsernets entreprenørvirksomhet i Sverige og Danmark, samt industrivirksomheten i Norge, Per-Ingemar Persson, sier dette arbeidet har bidratt til å forstå nye prosjekter på en helt annen måte.

– Dette arbeidet gir oss et felles fundament som gjør oss i stand til å sammenligne prosjekter fra hvert land. Reglene for energieffektivitet er forskjellig i de ulike landene og man kan av den grunn ikke sammenligne prosjektene uten videre. Disse møtene hjelper oss med å bygge nettverk for deling av denne kunnskapen og vil på lang sikt bidra til at man unngår mye dobbeltarbeid hvor hvert land kjører sitt eget løp, men egentlig bare utvikler det samme, sier Persson.

Persson mener at det er en stor gevinst for Veidekke å trekke inn ansatte som har jobbet i begge land i dette arbeidet og nevner møtedeltaker Christina Engerup som et godt eksempel på dette.

– De siste dagene har vi fått noen «aha»-opplevelser rundt energiforbruk og energieffektive bygg. Nettopp derfor har vi vært her på Vulkan for å se på Bellonahuset, som er Norges mest energigjerrige kontorbygg – men vi har også hatt fokus på boligbygg, sier Persson.

Gode nordiske eksempler
Leder for Veidekke Entreprenad i Sverige, Erik Alteryd, sier de lenge har sett et sterkt behov for erfaringsoverføring for smarte løsninger rundt energi og miljø.

– Vi vet at det finnes en rekke gode eksempler på prosjekter fra begge land og derfor er det viktig for oss å få til en deling av denne erfaringen på tvers av landegrensene. Vi har erkjent at vi kan for lite om kunnskapsdeling og disse dagene markerer starten på en unik mulighet for å lære av hverandre innad i Veidekke, sier Alteryd.

Han legger til at de er nysgjerrige på hva de andre landene har å bidra med. Videre ønsker de å jobbe arbeide med både enkeltprosjekter, men også det strategiske arbeidet og tenke mer som en helhetlig bedrift.

– Det vi har startet på nå må ses på som en kalibrering hvor vi danner et felles grunnlag som er helt essensielt for at vi skal kunne sammenligne våre prosjekter. Alle kollegene våre må så få muligheten til å lære mer om dette. Vi må rett og slett bli flinkere på å lære oss ting raskere, legger Alteryd til.

Erfaringen må videreformidles
Teknikk- og miljøsjef, Johnny Kellner, sier på de ulike pilotprosjektene er viktige, men at kunnskapen som skapes også må deles med resten.

– Vi kjører endel pilotprosjekter som er avgjørende for å se hvordan ting opptrer i virkeligheten og det er nettopp derfor vi ser på Bellonabygget i dag. Kompetansen må vi videreformidle til alle våre rundt 6500 ansatte. I tillegg er pilotprosjektene viktig for å vise frem prosjektet til omverdenen – media vil gjerne se et ferdig produkt og er sjeldent interessert i skisser, sier Kellner.

– Vi har også med oss er par av de øverste lederne her, noe som viser at ledelsen i Veidekke er genuint opptatt av og tar kunnskapsoverføringen på alvor, legger Alteryd til.