- Kunnskapsløst løfte

Det såkalte ”Kunnskapsløftet” har virket svært negativt for yrkesfagene, og stikk i strid med målsetningene har det løftet flere elever ut av den videregående skolen, sier Jørgen Leegaard, kompetansedirektør i Byggenæringens Landsforening.

For mange håndverksfag har reformen vært direkte ødeleggende. NTNU har evaluert ”Kunnskapsløftet” fra 2006/2007. Karakterene forskerne setter er nær strykkarakter for reformen.

- Veien til et visst sted er brolagt med gode hensikter, og dette synes å ha vært tilfelle med ”Kunnskapsløftet”. Det er helt nødvendig å gå inn og gjøre endringer, slik at interesserte elever velger en yrkesfaglig opplæring som er relevant for både næringen og den enkelte elev, sier Leegaard.

- Et bedre samarbeid mellom skole og næringsliv er påkrevet skal vi oppnå en relevant opplæring, noe som vil minske frafallet fra videregående utdanning og øke elevenes muligheter på arbeidsmarkedet. Først må imidlertid undervisningsopplegget i yrkesfagene endres betydelig, sier Leegaard, som ber politikerne komme på banen, og at de må lytte til næringen selv og næringsorganisasjonene.

Byggeindustrien er kjent med at BNL i lengre tid har gjennomført flere møter med politikere på stortinget og med ledelsen i Kunnskapsdepartementet.

- Vi begynner å bli utålmodige i mangelen på konkrete tiltak fra Regjeringens side, sier Leegaard.