Flomsikring er livsviktig

NVE har i en årrekke bygget en rekke sikringstiltak mot flom i samarbeid med norske kommuner. Blant annet sørget forbygningsanlegget ved Finna for at skadene i Vågåmo ble langt mindre enn en kunne frykte, skriver NVE på sine nettsider.

 

Flommen på Østlandet har forårsaket store ødeleggelser. Melding om skade på eksisterende sikringsanlegg og melding om behov for nye flom- eller skredsikringsanlegg, skal sendes aktuell kommune.

- Flommen på Østlandet viser hvor viktig det er å ha gode sikringstiltak langs elver og mindre vassdrag. NVE ønsker å komme raskt i gang med å reparere skadete sikringsanlegg, og å kartlegge behovet for nye tiltak som kan redusere skadene fra flom og skred, sier regionsjef Stein Nordvi i NVE.

NVE ber om at alle som registrerer behov for reparasjon av eksisterende sikringsanlegg, eller som ser behov for nye sikringstiltak mot flom eller skred, melder dette til sin kommune så raskt som mulig.

Skjema for innrapportering kan lastes ned fra www.nve.no

Innsenderne bes angi mest mulig nøyaktig stedsangivelse (eventuelt GPS-koordinater), og gi en kortfattet beskrivelse av behovet. Skjemaet sendes til aktuell kommune, som videreformidler informasjonen til NVE.

100 sikringsanlegg

Staten har brukt om lag 150 millioner kroner siden 2001 til flom- og erosjonssikring i de fylkene som nå er rammet av flom. Dette er fordelt på om lag 100 sikringsanlegg. I tillegg ble det bevilget 150 millioner kroner til ekstraordinære sikringstiltak etter flommen i 1995. Disse midlene ble brukt i årene 1995 – 1997.