Flomtoppen i Mjøsa nås før helgen

Vannstanden i Mjøsa vil nå sin topp torsdag eller fredag med 6,8 meter over lokal skala. Det er 20 centimeter gode nyheter fra flomvarslinga. Men det varsles regn gjennom hele helgen.

16.000 i hedmarkskommuner må koke vannet

Husstander i Kongsvinger og Grue må koke drikkevannet etter at det er funnet små mengder E. coli i ledningsnettet.

16.000 mennesker er berørt av kokepåbudet, melder NRK. Dette er husstander tilknyttet Givas – Glåmdal interkommunale vann- og avløpsselskap.

Givas skriver på sin nettside at i vannprøver tatt etter flommen er det funnet små mengder koliforme og E. coli-bakterier i ledningsnettet. Det er iverksatt kloring som kan gi smak/lukt på vannet.

Givas anbefaler å fosskoke vann som skal drikkes eller brukes til mat i et par minutter før bruk.

– Vi tar stadig nye prøver for å avsløre flere bakterier. Inntil prøvene er gode, må man koke vannet, sier avdelingsingeniør Tore Strandberg i Givas til NRK.

 

Helgen innledes med en real skyllebøtte og avsluttes med bølger av byger. Våtest blir det i sør, men bare Finnmark slipper helt unna.

Et solid regnvær som ventes å dynke Agder og Rogaland med opp mot 30 millimeter fredag og som vil bløtlegge stort sett hele Sør-Norge, vil skli over i ustadig bygevær stort sett gjennom hele helgen og stort sett over hele landet.

– Slik lyder den litt upopulære oppsummeringen, ja, sier meteorolog Laila Fodne Sidselrud ved Meteorologisk institutt til NTB.

Tørt i Finnmark

Fredag blir den våteste dagen, og de største mengdene kommer sør i landet, men man må nord for Dombås for å oppleve penvær.

– Lørdag er det reale regnværet over, men det vil fortsatt vil ligge igjen byger på Østlandet og nord på Vestlandet. Ut på dagen sprer bygeværet seg nordover, til sør i Nordland. Pent vær blir det bare nord for Bodø, sier Fodne Sidselrud.

Søndag fortsetter i samme sporet:

– Oppblomstringen av bygeværet fortsetter søndag. Det gjelder for hele Østlandet, nord på Vestlandet, Trøndelag og indre strøk av Nordland og Troms. Faktisk er det bare Finnmark som kan regne med oppholdsvær hele helgen under ett, sier Fodne Sidselrud til NTB.

Sola har skylda

Meteorologen har følgende beskrivelse av hvordan lørdagen kan komme til å se ut værmessig, i hvert fall i Sør-Norge:

– Jeg tror det kan bli litt sånn at man våkner opp til overskya himmel. Så løsner det litt, og man tenker «endelig sol». Men innen du rekker å komme deg ut i finværet, er det plutselig regnbyger som gjelder. Årsaken er at det er sola som driver disse skyene som vil henge igjen etter fredagen, forklarer Fodne Sidselrud.

Flomtoppen nådd

Selv om det er meldt regn og byger gjennom hele helgen, regner Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) med at flomtoppen i Mjøsa blir nådd før helgen. Torsdag justerte hydrologene den forventede toppen ned med 20 centimeter til 6,80 meter på lokal skala.

– Vi forventer ikke at regnværet som kommer gjennom helgen vil påvirke flomsituasjonen, sier hydrolog Thomas Skaugen til NTB.

Kuling ved Færder

Deltakerne på helgens Færderseilas må ifølge meteorolog John Smits være i stand til å ta det som det kommer av vind.

– Det er litt usikkert og vi forventer skiftende forhold. Et lavtrykk fra nordvest som skal passere i Oslofjorden ett eller annet sted. Nord for dette blir det østlig til nordøstlig og ikke veldig sterk vind, trolig 2–5 m/sek. Sør for lavtrykket ventes vestlig frisk bris, kanskje opp mot kuling ute ved Færder. Og imellom blir det litt mellomting, sier Smits. (©NTB)