Miljøprosjekt fornyer Helsfyr

Høyblokkene på Helsfyr skal strippes ned til grunnen og rehabiliteres som et av Norges mest miljøvennlige rehabiliterte kontorbygg med passivhusstandard og tilnærming mot energiklasse A.

Bygget er inngangsporten til Helsfyr og Ensjø og vil gi hele området et løft og stimulere til ytterligere utvikling av området. Arealet utvides til 36000 kvm og vil romme over tusen kontorplasser hvor Skattedirektoratet blir største leietager.

I 2013 blir dette Norges mest miljøvennlige rehabiliterte kontorbygg. Energibehovet skal dekkes ved fjernvarme og gjenvinning av overskuddsvarme fra Skattedirektoratets datahall. Fasadene vil rehabiliteres og endres. Vinduene erstattes med nye lavenergivinduer og fasaden vil bli kledd i resirkulert aluminium. Det nye bygget vil oppnå passivhusstandard og opp mot energiklasse A etter Energilovens nye forskriftskrav. Ingen næringsbygg har ved rehabilitering oppnådd dette tidligere.

Fra den grimme ælling til den hvite svane
Prosjektet omfatter total rehabilitering av Statens kontorbygg på Helsfyr fra 1982. Byggets areal vil gjennom rehabiliteringen øke til 36 000m² og være arbeidsplass for om lag 1000 personer når det står ferdig i 2013.

Lamellblokkene i Fredrik Selmers vei 4 på Helsfyr fremstår i dag som utidsmessige. Høyeste blokk er på 11.etasjer og samlet areal er rundt 32 000 kvadratmeter og ble tegnet av arkitekt F.S. Platou AS. Det totalrehabiliterte bygget vil få mye mer effektive arealer. Det bygges nye etasjer som binder de fem blokkene sammen og danner nye åpne kontorarealer med stor høyde.

De nye lokalene vil bli attraktive og topp moderne arbeidsplasser med gode og effektive fellesarealer. Totalarealet økes med rundt 4000 kvadratmeter og Universell utforming sikrer at bygget blir tilgjengelig for alle.

LPO arkitekter AS har tegnet prosjektet som forvandler bygningsmassen til tidsriktige kontorlokaler, tilrettelagt for moderne arbeidsprosesser og med mer effektive arealer.

Alt rives
Bygningene er oppført i 1982 og består av inntil 11 etasjer over terreng og en kjelleretasje. Totalareal på eksisterende bygningsmasse er ca 33.000 m2. Bygningsmassen består av 5 kontorblokker på mellom 7 og 11.etasjer. Blokkene har felles 1. etasje. Mellomblokkene er det heis og trappetårn som nås via mellomgang. I alle kontoretasjene er det midtkorridor med cellekontorer og lave vindusbånd med begrenset innslipp av dagslys og utsikt. Byggene er oppført i tegl og fasadeplater i brun og mørk rød aluminium. Anlegget består av ca. 26.000 m2 over bakken i tillegg til 6.000 m2 i kjeller og kjellerparkering. Mellombyggene skal utvides med ca 4000m2 nye arealer.

Det er planlagt utskifting av metallfasadene med vinduer på kontorlamellene samtidig som tegl på heis og trappetårn og kontorlamellenes gavler skal demonteres for tilleggsisolering og ny kledning. Utomhusarbeider inkluderer ny membran og isolasjon over kjeller og nytt toppdekke med beplantning.

Alle innvendige arealer i bygningsmassen unntatt datahall i og tilhørende datatekniske rom med UPS, reservekraft, kjøleanlegg etc. i kjeller omfattes av rehabiliteringen. Alle tekniske og elektriske anlegg som ikke tilhører dataanlegget skal demonteres.

Tørr ombygging – datahallen forblir i full drift hele perioden
Selv om skattedirektoratet under byggeperioden leier Entras lokaler på Tøyen vil datahallen i kjelleren i Fredrik Selmers vei 4, som betjener all drift av Skattevesenet, være i full drift i hele byggeperioden. Dette stiller store krav til prosessen og det blir avgjørende å utvise stor forsiktighet når det gjelder rystelser, støv og vannforhold. Strømforsyningen til datahallen, nettvannforsyning som reservekjøling, tele‐ og datakabler til bygget må fungere under hele perioden og Skatteetatens personell og deres service/ samarbeidspartnere vil ha tilgang under hele perioden.