Mindre regn og snøsmelting vannet på retur

Vannstanden i Gudbrandsdalslågen og øvre del av Glomma er synkende, men Mjøsa vokser fortsatt. 170 personer er fortsatt evakuert i Gudbrandsdalen.

– Mjøsa vil fortsette å stige utover i uka, før det flater ut. Den vil ligge høyt, men trolig én meter under nivået i 1995, forteller vakthavende hydrolog Elin Langsholt i Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Det var ventet at Mjøsa ville stige med 40 centimeter i løpet av søndag, ifølge NVEs beregninger.

Steder som ligger lavt, som kjøpesenteret Strandtorget på Lillehammer og Vikingskipet på Hamar, vil nok likevel måtte regne med noen vannskader.

Vannstanden er også økende i elva Vorma og i Glomma sør for Sør-Odal.

Når flomtoppen når Øyeren, regner ikke NVE med at vannet skal nå kritiske nivåer, og det ventes ingen skader i Lillestrøm- og Fetsund-området.

Det er fortsatt fare for løsmasseskred i høyereliggende strøk, som Hallingdal, Ottadalen, Dovrefjell, Trollheimen og Gudbrandsdalen. I lavlandet er det ikke fare for slike skred, med unntak av i områder langs elveleier.

170 evakuert
Verken Hedmark eller Vestoppland politidistrikt har hatt noen nye flomrelaterte problemer søndag. I Gudbrandsdalen var rundt 170 personer fortsatt evakuert fra sine hjem søndag kveld, ifølge politiet.

–22 personer er evakuert på Otta fram til mandag etter to ras i dag. På Kvam kunne beboerne flytte tilbake igjen i ettermiddag, i den grad husene er beboelige, sier operasjonsleder Ann Karin Sundgården i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB.

Også i Ringebu, Sør-Fron, Nord-Fron, Gausdal, Øyer, Sel og Vågå har folk midlertidig måttet forlate sine hjem.

Statsminister Jens Stoltenberg var søndag på befaring i de rasutsatte områdene og lovet at det skal settes av nok midler til å bygge opp igjen det som er ødelagt i flommen.

Forsikringsselskapene hadde søndag formiddag fått melding om rundt 400 flomskader til en verdi av 100 millioner kroner. Beløpet ventes å bli mye høyere. Ved den store flommen på Østlandet i 1995 ble det utbetalt rundt 940 millioner kroner.

Transportproblemer
Ingen har så langt blitt alvorlig skadet som følge av flommen. Situasjonen har skapt utfordringer for transporten av pasienter, men så langt mener Sykehuset Innlandet å ha situasjonen under kontroll.

Det er innført forhøyet ambulanseberedskap, samtidig som ambulansefolkene i regionen har god kunnskap om alternative ruter, opplyser sykehuset.

Flommen gjør at Raumabanen og Dovrebanen fortsatt må holdes stengt fra Dombås til Bjorli og Lillehammer, opplyser NSB.

Det er ingen utsikter til å få åpnet riksvei 3 mellom Rena og Koppang i Hedmark og riksvei 3 mellom Øyer og Frya i Oppland det nærmeste døgnet.

– Det er E6 og en fortsatt stengt E16 ved Filefjell i Sogn og Fjordane som vil skape problemer for flest bilister utover, sier Trude Lindstad ved Vegtrafikksentralen til NTB.

Også i Nordland har flommen forårsaket stengt E6, etter en oversvømmelse i Grane, skriver Avisa Nordland.