Oslo kommune på verdens største passivhuskonferanse

Energieffektivisering og passivhuskomponenter sto på agendaen da ca 1200 deltakere fra 43 nasjoner samlet seg i Innsbruck for å dele erfaringer og lære av hverandre på den 15. Internasjonale Passivhuskonferansen.

Norge var den tredje største delegasjonen med nesten 70 deltakere, og Oslo kommune hadde en egen stand der byen fikk promotere seg og sin ambisiøse satsning på passivhus.

Energieffektivisering er en av de mest kostnadseffektive måtene og sikre fremtidig energiforsyning og redusere utslipp av klimagasser. Den europeiske Union ønsker å kutte energiforbruket med 20 % fra 1990 nivået, men ligger per dags dato an til kun å oppnå halvparten. Det største potensialet for energibesparelse ligger i bygninger og særlig i rehabiliteringen av dem. Passivhus er lufttette hus som er svært energieffektive. Et konsept som er velkjent og mye brukt på grunn av gode kost/nytte resultater i Sentral Europa For at et nybygg skal defineres som passivhus etter internasjonal standard må oppvarmingsbehovet ikke overgå 15 kWh pr. m² og det totalt elektrisitets behov må ikke overgå 120 kWh pr. m².

Oslo kommune har vedtatt at alle nye bygg fra 2014 skal bygges etter passivhusstandard, og de kommunale eiendomsforetakene i Oslo skal fase inn vedtaket ved å gjennomføre pilotprosjekter innenfor de forskjellige bygningstypene.

Det er ingen tilfeldighet at konferansen fant sted i Innsbruck, Østerrike. Det er bygget 9,4 millioner kvadratmeter i passivhus i hele Europa, men hele 4,5 millioner av dem befinner seg i Østerrike. Omsorgsbygg Oslo KF var i Innsbruck med ansatte fra nesten alle avdelingene, og kom noen dager før konferansen for å få et introduksjonskurs til passivhus og en guidet tur for å se på et knippe av Østerrikes 8.500 passivhus.

Oslo er den nordligste byen som har vedtatt passivhus som offentlig byggenorm fra 2014, men de er ikke alene, både Brüssel og Frankfurt har vedtatt liknende politikk. Byene som har vedtatt passivhus som byggenorm fikk stille ut prosjektene og informasjon om byene i en egen del av konferansehallen.

Oslo var representert ved Omsorgsbygg Oslo KF, Undervisningsbygg Oslo KF og Future Built, som stilte ut sine passivhusprosjekter.

Omsorgsbygg Oslo KF har i etterkant av konferansen meldt organisasjonen inn i International Passive House Association (iPHA), medlemskapet gir tilgang på kvalitetssikret og oppdatert informasjon om passivhus samt tilgang på et internasjonalt passivhusnettverk.

– Vi har ingen tid å miste i forhold til opparbeidelse av kunnskap om passivhus. Det er nå det skjer, og vi må være forberedt på kravene som kommer, sier Administrerende Direktør i Omsorgsbygg Per Morten Johansen.