Konkurser gir konkurransevridning

Det har den senere tid vært to store konkurser i VVS-bransjen som har påført både leverandører og samfunnet milliontap. Problemet er at eierne bak konkursselskapene over natten kan forsette virksomheten i nytt selskap. Dette er selvsagt klart konkurransevridende i følge Ole Ronten i ORAS.

Han tok opp saken på det åpne møtet som BNL arrangerte fredag etter at statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet innledet om regjeringens handlingsplan mot økonomisk kriminalitet. Statssekretæren hadde stor forståelse for den indignasjonen som kom til uttrykk på møtet, men det kom ikke noen lovnader om at regjeringen tar tak i problemet.

På den annen side mente Schjerva at regjeringen og Skattedirektoratet har satt i gang en rekke tiltak for å sikre de seriøse virksomhetene i landet, ikke minst innen bygge- og anleggsbransjen. Han berømmet også det samarbeid man har med BNL.

Regjeringen vil nå arbeide videre for å finne frem til også andre tiltak som kan gjøre situasjonen mer ryddig. I den forbindelse vil Finansdepartementet allerede før ferien sende et oppdragsbrev til Skattedirektoratet og be dem starte et nytt arbeid med å finne frem til spesifikke tiltak for bygg- og anleggsbransjen. I denne forbindelse er departementet innstilt på at det innledes et nært samarbeid med BNL.

En sak som BNL har reist flere ganger er forslaget til omvendt avgiftsplikt i bygg og anlegg. Saken har vært på høring og det er kommet merknader fra 21 høringsinstanser. Ni (deriblant BNL) er positiv til forslaget. Departementet vil fremme en sak om dette om kort tid.

Ellers pekte Schjerva på alle tiltak som er gjort når det gjelder forenklinger for næringslivet. Dette arbeidet skal intensiveres ved at oppgavebyrden for næringslivet skal forenkles ytterligere. Dette gjelder bl a når det gjelder rapportering av ansettelser, lønn og trekk. Det nye tiltaket som man nå skal jobbe med har fått betegnelsen EDAG. Dette betyr at vi får en felles innrapportering via Altinn både til Skatteetaten, NAV og SSB. Totalt vil arbeidsgiverne få en besparelse på 500 millioner kroner på grunn av dette tiltaket. Ordningen skal tre i kraft i 2014.