Hver fjerde arbeider utenlandsk

I en helt fersk rapport utarbeidet av Byggenæringens Landsforening (BNL) kommer det frem av hver fjerde arbeider i byggenæringen er utenlandsk.

Om tallene i statistikken

Alle som skal være på en byggeplass må ha ID- kort. Statistikken fra ID-kortene er derfor den beste oversikten over hvem som faktisk er på norske byggeplasser.

Dette gjør bygg- og anleggsnæringen til den mest internasjonale næringen i Norge. Oversikten er utarbeidet på bakgrunnen av ID-kortene som er ustedet for arbeiderne i næringen. Totalt er det nå utstedt over 280 000 ID-kort i Norge.

Næringen rekrutterer arbeidskraft fra hele verden, men rekrutteringen domineres av Europa, og spesielt Norden og Baltikum.

Tallene i rapporten viser også at 95 prosent av de ansatte i næringen er menn. Dette bekreftes av søkertallene til vg1 bygg og anlegg, som er det faget med skjevest kjønnsfordeling. Samtidig tjener kvinnene som er i næringen mer enn menn. Blant de utenlandske arbeidstakerne er overvekten av menn litt større enn blant de norske.

Fra tallene kan vi også lese at gjennomsnittsalderen for ansatte i bygg- og anleggsnæringen i følge ID-kortene er i overkant av 40 år. Rekrutteringen av unge med norsk statsborgerskap er størst frem til de er ca 22 år, mens rekrutteringen av utenlandsk arbeidskraft for alvor skyter fart nå de er rundt 25. Selv om undersøkelsen viser at ansatte i bygg- og anleggsnæringen blir lenge i jobben, er det færre seniorer enn i andre næringer.

Virkningen av forrige finanskrise fremgår tydelig av statistikken. Det er en relativt jevn

aldersspredning, men en markant nedgang i antallet blant de som burde kommet inn i næringen rundt forrige finanskrise. Det er grunn til å tro at denne nedgangen har ført minst 5000 ut av

næringen, kanskje så mange som 10000.

I rapporten peker BNL på at det er viktig at finanskrisen rundt 2008 ikke får samme effekt, nå som bygg- og anleggsnæringen må rekruttere flere tusen nye hender vært år fremover.

Det er første gang man har den faktiske oversikten over kjønn, nasjonalitet og alder for alle i bygg- og anleggsnæringen.