Svenskene reiser hjem

Vi får nå stadig flere signaler om at mange svenske bygningsarbeidere reiser hjem til Sverige. Årsaken er at det er en sterk økning i byggevirksomheten i nabolandet. Mange svenske fagarbeidere føler også at det norske byråkratiet er for vanskelig å forholde seg til.

Når svenskene får lønns-og arbeidsvilkår som er bedre i Sverige enn det de tilbys i Norge, er valget om å reise hjem enkelt.

Faren er stor for at mange bedrifter kan miste noen av sine beste folk. Derfor er det viktig at man nå tar de signalene som kommer, med stort ansvar. Svenskene har gjort en kjempejobb her i landet, og det er viktig at vi fortsatt kan bruke deres kompetanse og innsikt.

Vi har alltid vært opptatt av at norske bedrifter jobber for å sikre seg en egen stamme med fast ansatte. Vi har også vært opptatt av at man rekrutterer unge mennesker inn i bedriftene. Dessverre er det alt for mange som har neglisjert inntaket av lærlinger.

Dersom oppsvinget også kommer i andre land som har forsynt oss med mye arbeidskraft de siste årene som Polen, er det all grunn til å ta dette problemet med stort alvor.

Vi tror at både næringens organisasjoner, bedrifter og myndighetene nå setter seg sammen for å drøfte tiltak for å sikre tilgangen på arbeidskraft til byggenæringen.

I forbindelse med generalforsamlingen i BNL er det utarbeidet en fyldig rapport om sysselsettingen i næringen. Den viser at en fjerdedel av alle ansatte i byggenæringen her i landet kommer fra utlandet. Oversikten viser at det er arbeidstakere fra 140 land. Byggenæringen er den mest internasjonale næring i Norge. Totalt er det utstedt 280 000 ID-kort til bruk på norske byggeplasser.

I årene som kommer kan vi forvente en langt større arbeidsinnvandring fra Russland og Balkan. Det er sikkert mange flinke folk som kommer også fra disse områdene, men det skal godt gjøres at de har samme kompetanse som svenskene har. Uansett er det viktig at vi steller godt med de utlendingene som gjør en god jobb for oss.