Vi skal bli størst

Petter Eiken har planene klare for hvordan Skanska Norge i løpet av noen år skal bli det ledende entreprenørselskapet i Norge.

– Vi har gått gjennom en tøff konfirmasjonsprosess og står nå sterkt rustet til å høste av arbeidet som er lagt ned, sier en offensiv Eiken.

Han legger ikke skjul på at den siste tiden har vært utfordrende, og at de har tatt mange vanskelige avgjørelser.

Finanskrisen har satt sine spor
Kontraktene som ble signert i den tøffe perioden for 2-3 år siden begynner nå å bli ferdige, og det synes at disse ble inngått i et marked hvor prisene ble presset ned.

– Vi kan ikke være fornøyde med de siste tallene som ble fremlagt. Inntjeningen er ikke aksebabel, sier han. I første kvartal 2011 leverte Skanska Norge et resultat på minus 22 millioner kroner.

– En viktig del av dette resultatet skyldes avviklingen vår boligvirksomhet i Tromsø, legger Eiken til. Dette rammet 80 ansatte.

Han så seg nødt til å gjøre en del grep i nord. Dette går spesielt utover boligsatsingen i Tromsø, men det er også gjort justeringer både Troms og Finnmark fylke. Anleggsvirksomheten trappes opp, mens næringsbygg trappes betydelig ned.

Størst
Eiken er overbevist om at situasjonen nå er i ferd med å snu. Ordrereserven er økende, og er på ca ni milliarder kroner.

– Jeg har tro på at de strategiske grepene og de operative forbedringene vi har gjennomført vil bedre resultatene på sikt, sier han.

Skanska-konsernet har den senere tiden satt fokus på 2015, og hvordan de skal utvikle seg videre. De viktigste stikkordene er at Skanska skal bli større og inntjeningen skal bedres. Dette gjelder i høyeste grad også for den norske virksomheten.

– Jeg har ingen problemer med å si at vi skal bli den største entreprenøren i Norge og at vi samtidig skal ha gode marginer, slår Eiken fast. Han sier det ikke er avgjørende når det skal skje, men at det skal skje innen noen år. Hvor mye de skal omsette for ønsker han derimot ikke å tallfeste, men et tall på 18 milliarder kroner er tidligere nevnt. Selskapet kommer i år til å omsette for 10-11 milliarder kroner.

Eiken sier de også skal være en rollemodell innen etikk, HMS og at de samtidig skal ha en grønn profil på alle prosjektene de er med på.

Den kraftige veksten skal i hovedsak komme gjennom at de skal ta nye markedsandeler gjennom organisk vekst.

– Vi har ca fire prosent av bygg- og anleggsmarkedet i Norge i dag. Dette skal økes, sier han. Men en del av veksten vil også komme flere strategiske oppkjøp, og Eiken sier det for tiden er stor pågang av eiere som ønsker å selge entreprenørselskaper.

Unngå tapsprosjekter
For å lykkes med ikke å bare øke omsetningen, men også levere solide resultater, er det avgjørende å unngå tapsprosjekter.

– Som et ledd i dette har vi satt i gang en opplæring som alle våre ledere må gjennom. Her får de en grundig innkjøring i prosjektgjennomføring, med fokus på best practise-løsninger. Vi lager en kjøreplan som alle prosjekter skal følge, sier Eiken.

Trenger flere folk
Det er ikke tvil om at han har satt frem noen tøffe ambisjoner for selskapet. Eiken mener den største utfordringen med å nå et slikt mål, er å sikre seg dyktige ansatte.

– Vi må ansatte mange folk i tiden fremover. Bare i fjor ansatte vi 500 mennesker – det er rundt to hver eneste dag. Det sier seg selv at det blir en stor jobb å finne de mange hundre nøkkelpersonene fremover. Det er definitivt også viktig å holde på de mange flinke ansatte som allerede i dag jobber hos oss. Det er en relativt stor utskifting av flinke folk mellom entreprenørene. Det gjelder å sørge for at de i større grad blir hos oss, legger han til.

For å lykkes er Eiken opptatt av Skanska Norge må klare å utnytte at de er en del av et stort globalt konsern, med alle de fordelene det medfører.

– Vi må dra veksler på erfaringer som er gjort blant alle de 60 000 ansatte i Skanska. Klarer vi det, har vi en kjempefordel, mener han.

Bedre effektiviteten
Toppsjefen mener effektiviteten må opp på norske byggeplasser, det gjelder også for Skanska.

– Det må skje noe med måten vi jobber på. Vi arbeider nå blant annet for å se på nye lønn- og motivasjonssystemer. Håpet er at dette kan være med på å bidra til at vi jobber på en bedre måte, sier han.

Vekst rundt byene
Skanska Norge-sjefen er overbevist om at veksten fremover vil skje i og rundt de store byene, og han kommer derfor til å legge stor vekt på dette i vekstplanene fremover.

– Det er allerede i dag stor aktivitet rundt Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Dette vil forsterkes i tiden fremover, og vi skal posisjonere oss kraftig i disse områdene, sier Eiken. Han mener det spesielt vil bli en stor tilflytting til Oslo og Akershus, og dette vil påvirke alle deler av samfunnsutviklingen i dette området. Denne utviklingen vil Skanska-sjefen skal ha sin store del av.