Kraftig nedbør skaper kaos

Kraftige nedbørsmengder har fredag morgen skapt kaos flere steder i landet ved inngangen til pinsehelgen. I Østerdalen er riksvei 3 stengt, og i Hordaland riksvei 7.

Vannmassene i Østerdalen gjør at riksvei 3 er stengt på tre steder nord og sør for Koppang i Stor-Elvdal etter at en rekke sideelver og bekker til Glomma har gravd store hull i veien, melder NRK.

I tillegg har mellom minst tolv personer i Stor-Elvdal blitt evakuert fra hjemmene sine.

Ifølge politiet har en rekke bekker og mindre elver gått over sine bredder og gravd ut masse under veiene. Flere bruer er også blitt ødelagt, og verst skal det ha gått ut over Trønnes bru i Stor-Elvdal, som må sikres før veien kan åpnes igjen.

– Det vil ikke kunne skje raskt, sier byggeleder Knut Arne Berg i Statens vegvesen.

Fortsetter i pinsen
Det er kombinasjonen av mye nedbør og stor snøsmelting som har ført til at Gudbrandsdalslågen nå er flomstor.

Det er foreløpig ingenting som tyder på at vannføringen vil bli mindre, ettersom værmeldingene tyder på fortsatt store nedbørsmengder i dagene framover.

– Alt tyder på at vannføringen bare vil øke til over pinse, sier hydrolog Erik Holmqvist i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Gudbrandsdølen.

Også fylkesvei 29 mellom Folldal og Hjerkinn er stengt på grunn av ras. Raset skjedde nord for Dalholen litt før klokken halv åtte fredag morgen.

Flere steinras
På riksvei 7 mellom Brimnes og Eidfjord i Hordaland gikk det natt til fredag et steinras som stenger riksveien inntil videre. Oppryddingsarbeider vil ikke kunne igangsettes før geologer har vurdert rasstedet.

Dette skaper store problemer siden det ikke finnes omkjøringsalternativer i området. Riksvei 7 er den mest brukte veien mellom Oslo og Bergen.

– Det blir ikke mulig å passere der på en stund. Det blir lange omkjøringer når man må kjøre om Hol-Aurland, Haukeli eller Hemsedal for å komme seg inn igjen til Eidfjord, sier vaktoperatør Tore Tysse i Statens vegvesen til NRK.

Sjekker med helikopter
I Sogn og Fjordane er E16 stengt på grunn av steinras ved Honnung bru på Filefjell. Også på strekningen mellom Borlaug og Lærdal har veien rast ut.

– Vi er nå oppe med helikopter og meteorolog for å undersøke om det er trygt å fjerne massene, sier operatør Marit Hove i Statens vegvesen på Vestlandet til VG Nett.

E136 mellom Dombås og Åndalsnes er også stengt etter et jordskred, ifølge avisa.

I Nord-Norge har vannmassene foreløpig ikke ført til store problemer. NVE melder om høy vannføring i både Ranaelva og Måselva, hovedsakelig på grunn av snøsmeltingen ettersom det er fint vær i området.

Det er ventet store vannmasser i øvre deler av elva Vesna og i Junkerdalselva i Nordland.

NVE sendte torsdag ut flere varsler om flom både i Sør-Norge og Nord-Norge på nivå mellom 5- og 20-årsflom flere steder.