Vi er enige med LO-sjefen

LO-sjef Roar Flåthen har sendt sjokkbølger inn i det politiske miljøet. Han har nemlig signalisert at det kanskje er på tide at man ser nærmer på det klimaforliket de politiske partiene – bortsett fra Frp da – har kommet frem til i Stortinget. Vi er helt enige med Flåthen. Nå er det på tide at vi får en edruelig debatt om disse spørsmålene. Nok en gang har et flertall av politikere i Norge blitt mer moralsk enn paven. Men de norske politikerne kan lite gjøre med at det ikke finnes grenser verken over eller under vann.

Det fantastiske når det gjelder klimaforliket, er at mange fra ytterste venstre til langt inn i Høyre synes å være enige. Nå tror vi at en del borgerlige politikere foregner seg. De som er opptatt av at vi skal ha samme betingelser for næringslivet i Norge som ellers i Europa, må forstå at det er meningsløst å innføre nasjonale klimamål som er helt forskjellig fra de vi har i EU. Nå er det flere store industrietableringer i Norge som står i fare for å bli flyttet til EU-land. Det er planer om aluminiumsverk i Finnmark og det er snakk om jernverk på Tjeldbergodden i Aure i Møre og Romsdal. På begge steder er det meningen å utnytte norsk gass.

Problemet er at bygges disse verkene i Norge blir CO2-utslippene Norges problem, men sender vi norsk gass til EU for at de kan brukes på de samme anleggene, er det EUs problem. Vi mener dette er molbopolitikk som det passer. Uansett går de samme klimautslipp ut i den samme atmosfæren som dekker hele verden.

I onsdagens Aftenposten tar Flåthen til orde for å innfri en større del av de norske klimaforpliktelsene andre steder enn her hjemme. Det er for kostbart og vanskelig å gjennomføre to tredeler av utslippskuttene nasjonalt, ifølge Flåthen. Dermed snur LO ryggen til klimaforliket, som organisasjonen stilte seg bak for bare tre år siden.

Vi mener at Flåthen har startet en meget viktig debatt. Det store flertallet i norsk næringsliv er helt på linje med LO-lederen. Nå er det på tide at flere fra broiler-miljøet på Stortinget også tenker seg om.