Tellefsen ga tommelen opp for nyoppusset aula

Arve Tellefsen fikk onsdag æren av å være den første musikeren som spiller i den nyoppussede aulaen i Universitetet i Oslo.

Salen har fra før av vært kjent for sin gode akustikk, spesielt for kammermusikk, og som kunstnerisk leder for Oslo Kammermusikkfestival var Tellefsen selvskreven. Dessuten var det her han debuterte for over 50 år siden. Og salen besto prøven.

– Akustikken er minst like god som før, sa en smilende Tellefsen etter å ha spilt et stykke av Ole Bull.

Det falt i god jord hos Statsbyggs prosjektleder Lars Prestegård som har ledet den omfattende restaureringen av aulaen som ble påbegynt i 2009 og har kostet om lag 130 millioner kroner.

– For å bevare lyden har vi gjort så få endringer som mulig. Noe av intensjonen var at aulaen skulle se lik ut, men med finere prakt enn da vi kom hit. Vi har ikke gjort noen bygningsmessige endringer, men stor sett overflatebehandlinger, sa han.

Også hele Universitetet i Oslo skal pusses opp. All puss skal hogges ned, byggene skal males hvite og det skal skiftes dekke på takene. Arbeidet skal være ferdig på vårparten 2014.

Mye skjult
Mye av det som er gjort er skjult. Det man umiddelbart kan se er at de gamle røde knirkende kinostolene er skiftet ut med diskré lilla stolrader, sofaene på sidene er trukket om og forgylt på nytt, parketten er ny og scenen likeså.

– Utfordringen har vært å få inn moderne teknikk i et antikvarisk bygg, sa Prestegård og kunne blant annet vise fram en svært så high tech loftsetasje som tydelig viste at det er lagt ned mye arbeid i den nye aulaen som publikum ikke får se.

Det de vil legge merke til er de nyrestaurerte Munch-maleriene. Cirka 220 kvadratmeter Munch er blitt renset og har fått mye klarere farger.

– Salen skulle rehabiliteres og være byggeplass i to år og da kunne ikke maleriene være her. Så man valgte å ta dem ut og konservere dem på et hemmelig sted, forklarte Ulla Uberg som er kunstansvarlig på universitetet.

For å få ut de store bildene, som er limt opp på plater, ble det laget en høy slisse gjennom veggen bak «Solen» som henger over scenen.

Grotten og Slottet
I tillegg til å vise fram den nye aulaen, hadde Statsbygg lagt opp en rundtur til flere av sine prosjekter i Oslo sentrum onsdag.

For 8 millioner kroner skal Tullinløkka mellom Nasjonalgalleriet og Historisk museum erstattes med en park inntil den fremtidige bruken av hele området blir avklart.

Grotten i Slottsparken, der Jon Fosse er i ferd med å flytte inn, skal pusses opp både innvendig og utvendig for å få tilbake noe av det originale preget fra den tiden huset ble oppført av Henrik Wergeland i 1840.

Slottet skal pusses opp og få nytt tak. Kostnadsrammen er 112,6 millioner kroner.

– Det har et kobbertak fra 1950-årene som lekker og må skiftes. Da får vi se hvor mye råteskader det er. Det kommer helt sikkert overraskelser og det mener vi at vi har tatt høyde for. Til sammen skal vi legge cirka 2.700 kvadratmeter med kobber, sa Oddvar de Brucq, avdelingsdirektør for kongelige eiendommer i Statsbygg.

For å komme opp på taket blir det bygd et tak over taket som hviler på åtte tårn og som entreprenørene kan arbeide under. Prosjektet er beregnet helt ferdig våren 2013.

Nytt Nasjonalmuseum
Statsbygg håper å starte byggingen av det nye nasjonalmuseet på Vestbanen i 2014 med ferdigstillelse i 2017. Forprosjektet varer fram til 2012 da Stortinget skal ta stilling til saken.

– «Forum Artis» vant på grunn av det museumsfunksjonelle. Museet er stipulert til 4,5 milliarder kroner, og det er utgangspunktet. Operaen kostet 4,3 milliarder, så vi er i samme klasse, sa kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg.

Planen er at Statsbygg, arkitektene og firmaet som har ansvaret for blant annet det byggtekniske skal lokalisere seg sammen i Victoria terrasse der tanken er å lage et besøkssenter for publikum.