InnovaMar

InnovaMar

Sted: Frøya

Prosjekttype: Lakseslakteri

BTA: Ca 17.500 kvm bestående av produksjonsbygg, rensebygg, lager og administrasjonsbygg

Kapasitet: Slakting og videre-
foredling av ca 80.000 tonn fisk pr. skift

Prosjektkostnad eks mva:
550 millioner kroner

Byggherre: SalMar

Prosjektledelse: Rambøll Norge

Byggeledelse:
Prosjektutvikling Midt-Norge

Arkitekt: Øystein Thommesen

Rådgivere: RIB: Siv.ing. Karl Knudsen - RIE: Sweco - RIV: Rambøll Norge - RIBr: Neas Consulting

Underentreprenører/leverandører: Komplett råbygg: Contiga - Paneler og porter: Fresvik Produkt - Tak og membran: Takservice - Grunn-, sprenging- og betongarbeider: Grunnarbeid - Betongarbeider: Hitra Bygg & Betong - Elektro: Vintervoll, Elektro-Team - Rør: Union Setsaas - Ventilasjon: Fosen Ventilasjon - Kjøling: Johnson Controls - Mur og flis: Ragnar Skånøy - Betonggulv: Tiller Vimek - Stål: Robertson - Glass: Glassbygg - Maler: Bråten og Berge - Tømrer: Kystbygg Hitra - Maskiner og utstyr: Malthus - Lever. prosessutstyr: Baader, Marel, Stranda Prolog, Multivac, APS

Det nye lakseslakteriet InnovaMar som SalMar har bygget på Frøya i Sør-Trøndelag, er et av de mest moderne og effektive lakseslakterier som verden har sett. Det er investert 550 millioner kroner i anlegget. Fabrikken ligger vegg i vegg med det eksisterende Salmar-anlegget.

Den gamle fabrikken er på 3000 kvadratmeter, mens nyfabrikken InnovaMar dekker et areal på hele 17.500 kvadratmeter. Statsminister Jens Stoltenberg har vært på besøk. Han var imponert. Det er også Byggeindustrien som har besøkt den nye fabrikken. Vi har besøkt mange ulike anlegg i fiskerinæringen både i inn- og utland. Dette er noe av det mest avanserte og beste vi har sett. Sjelden eller aldri har vi sett anlegg i fiskerinæringen som har så mange arkitektoniske kvaliteter.

Rent bygningsmessig er det blitt et stilrent og effektivt bygg. Det som imponerer kanskje aller mest er at man har bygget inn mange svært fremsynte løsninger i fabrikken. Det er lagt stor vekt på HMS og at medarbeiderne skal trives.

Det er lagt inn mye ny teknologi i de ulike produksjonslinjene. Den laksen som går gjennom dette anlegget, blir behandlet på best mulig måte. Det vil også være mulig å spore hver enkelt laks som går ut av fabrikken uansett hvor i verden den havner.

På den nye fabrikken vil det være mulig å slakte 80 000 tonn laks årlig på ett skift, eller rundt halvparten av all laksen som produseres i Midt-Norge. SalMars plan er at en stor del av fisken skal gå videre til bearbeiding på anlegget, før den sendes videre til kundene ute i verden.

– En eventyrhistorie, var Stoltenbergs karakteristikk av bedriften ifølge Adresseavisen som var med på statsministerbesøket.

Innovativt og kostnadseffektivt
Slakting og bearbeiding har helt siden SalMar ble stiftet i 1991 vært en sentral del av SalMar-konsernets strategi. Siden den gang har markedet, produksjonsteknologien i bransjen og SalMar som konsern utviklet seg betydelig. Etter flere år med grundig planlegging besluttet SalMar å investere i det som er målsatt til å bli verdens mest innovative og kostnadseffektive anlegg for ilandføring, slakt- og bearbeiding av laks – InnovaMar. Fabrikken ligger på Nordskaget i Frøya.

Spaden i jorda
Den 16. februar 2009 ble en stor merkedag i SalMars snart 20 år lange historie. Da ble spaden stukket i jorda for InnovaMar.

Bygningsmassen eies av et eiendomsselskap (Nordskag Næringspark AS) hvor SalMar er en aksjonær sammen med Kverva AS og Abra Norge AS.

SalMar har stått for investeringene i en topp moderne utstyrspark som vil fylle bygget. Gjennom innovativ bruk av teknologi i produksjonen vil kvaliteten på sluttproduktet økes, kostnadene vil reduseres og arbeidsmiljøet for de ansatte forbedres, heter det på laksekonsernets hjemmesider.

I henhold til fremdriftsplanen skulle InnovaMar være i full drift i løpet av første kvartal 2011. Det er utarbeidet en innkjøpsfilosofi for InnovaMar som gjør at lokale leverandører skal brukes, forutsatt at de er leverings- og konkurransedyktige på pris og kvalitet. Som et resultat av denne filosofien ble brakkeriggen med kontorer og 44 innkvarteringsrom reist av lokale krefter, og driften ble satt ut til Frøya Fotballklubb. På grunn av streng vinter ble ferdigstillelse noe utsatt. I tillegg var det i oktober 2010 en brann i lageret av isoporkasser ved den nye fabrikken som skapte problemer.

Både dimensjonene og ambisjonene for InnovaMar er store. Trolig er dette den største investeringen noen gang på kysten av Trøndelag, og målsettingen er klar; dette skal være verdens ledende anlegg for mottak og bearbeiding av laks, og skal stå som et fyrtårn i bransjen i mange år framover.

Stor utfordring
– Denne byggesaken er unik på mange områder, og for oss har dette vært en spennende og stor jobb, sier arkitekt Øystein Thommesen til Byggeindustrien. Han har jobbet tett sammen med SalMar i flere år. Han har også hatt andre oppdrag for fiskeindustrien. Det er en stor vilje til å satse på havbruk i denne del av landet som har noen av de beste naturgitte forholdene for en slik produksjon i verden.

Det som imponerer ved dette anlegget er størrelsen. Men vi synes at arkitekten har hatt en god hånd i utformingen av hele anlegget. Selve inngangspartiet er også blitt storslått. Skal man fremheve noe så må det være kantinen. Derfra er det en utsikt som må karakteriseres som praktfull – og det uansett vær. Dette må i tillegg være en av landets fineste kantiner. Det er lagt opp til at folk skal trives – og det synes man å ha klart.

Stor jobb for Contiga
Fabrikken er oppført med hoved-bæresystem i prefabrikkert betong (søyler og bjelker). Til dekker er det benyttet hulldekkeelementer. Takkonstruksjon er korrugerte stålplater på fagverk av stål. Yttervegger i produksjonsdelen er generelt lette sandwichelementer dels med kjerne av mineralull, og del med skumkjerne. Deler av denne ytterveggen er kledd med sinusprofilerte stålplater.

Teknisk bygg har fasader av prefabrikkerte sandwichelementer i betong, med ubehandlet overflate.

Kontorbygget har en kombinasjon av glassfasader og bindingsverk. Også her er deler av ytterveggen kledd med sinusprofilerte stålplater. Innvendige vegger i produksjondel er generelt lette sandwichelementer. I kontorbygget er innvendige vegger bygget som bindingsverksvegger med stålstendere og gipslatekledning.

Dette er en av de aller største prosjektene for Contiga noen gang. Bedriften har levert alt stål og alle betongelementer til råbygget. Stein Bostrøm berømmer samarbeidet med alle berørte parter. Dette er blitt et mønsteranlegg som blir et viktig referanseanlegg også for Contiga.

Avansert maskineri
Når man går gjennom fabrikken, blir man slått av den avanserte teknikken og de avanserte maskinene som er satt opp i ulike linjer. Noen av verdens fremste leverandører til denne industrien har bidratt. Her er det både norske og utenlandske aktører. Mye av det utstyret som er levert er siste generasjons anlegg.

Stor aktør
Salmar er landets tredje største lakseoppdretter. Konsernet har rundt 550 ansatte, og omsetningen vil i år passere tre milliarder kroner. Bedriften er én av årsakene til at rundt 50 prosent av Sør-Trøndelags eksportinntekter kommer fra Frøya og Hitra.

Tekst og foto: Per Helge Pedersen


Flere prosjekter