Oppsal Park

Oppsal Park

Sted: Oslo

Prosjekttype: Leiligheter

BTA: 2.800 kvm

Byggherre: NCC Bolig AS

Totalentreprenør:
NCC Construction AS

Kontraktsum eks. mva:
29,5 millioner kroner

Arkitekt: Felix Arkitekter AS

LARK: Felix Arkitekter / Nedre Romerike Prosjektering

Rådgivere: RIB: Seim Hultgreen /Bright Rådgivende Ingeniører - RIA: Brekke & Strand Akustikk - RIBR: Egil Berge / Roar Jørgensen - RIV: DeltaTek

Underentreprenører og leverandører: Graving: Topaas & Haug - Peling: Kynningsrud - Utomhusarbeider: Steen & Lund - Betongarbeider: Haucon / Fron Betong - Prefabelementer: Loe Betongelementer - Prefabmontasje: Elementmontasje - Mur og puss: Fjeldheim & Knudsen - Flisarbeider: Viking Entreprenør - Kjøkken: HTH - Lås og beslag: Møller Undall - Parkett: Parkettpartner - Dører: Jeld-Wen - Vinduer: NorDan - Elektro: Elajo Installasjon - Ventilasjon: Bravida - Rør: NVS Prosjekt - Brannsikring: Kaefer Construction - Maler: Criab Måleri - Tekking: Protan Tak - Rekkverk ute: Sagstuen - Rekkverk inne: NorMeck Balkong - Heis: Reber Schindler - Kledning: Kebony

Den gamle gartneritomta på Oppsal har ikke lenger en funksjon kun i hagesesongen. Nå er livsgjerningen å huse de 21 nye leilighetene som NCC har oppført i egen regi.

De første innflyttingene til den nye drabantbyen Oppsal i Oslo begynte i 1954. Størstedelen av bygningsmassen var blokker, men også to- og firemannsboliger. Og her, som andre steder, har et par generasjonsskifter gitt et betydelig behov for mer målrettede og mer lettstelte leilighetstyper.

– Vi undersøkte behovet grundig på forhånd. Den eldre blokkbebyggelsen på Oppsal har verken heis eller garasje. Dessuten er det enkelte eneboliger med seniorbeboere, som var ute etter noe mer praktisk å bo i. Målgruppen var i hovedsak 50 +. «Våre» blokkleiligheter måtte ha gode uteplasser, ha godt med lys og enkelte måtte også ha en viss størrelse, sier prosjektleder Mette Sundsvold hos byggeherre NCC Bolig. NCC Construction har oppført den åtte etasjers leilighetsblokka i en totalentreprise. Felix Arkitekter har også på dette prosjektet vært arkitekt for NCC Bolig.

Oppsals nye landemerke ligger inntil et kommunalt grøntområde langs Haakon Tveters vei, vis à vis Oppsal Senter. Også T-banestasjonen ligger kun to minutters gange unna. Anleggsstart var i en svært kuldepreget februar 2010. I opp-starten var ikke sprengkulden kun en ulempe.

– Det var utfordrende masser å jobbe i, med leire i varierende dybde over fjell. Utfordringen var atkomsten ut på de bløte massene for å foreta den stedvise utgravingen. Men tidspunktet var gunstig, telen gjorde at det i stor utstrekning var mulig å komme utpå med maskinene. Vi rakk å grave ut, legge magerbetong og støpe bunnplate før det tinte opp igjen, forteller NCC Constructions prosjektleder Steinar Kjus. Bygget er pelet ned til 18 meter mot T-banelinjen i vest. Høyt grunnvannsnivå krevde vanntett betong i parkeringskjelleren.

Allikevel trangt
Bygningsmassen med parkeringskjeller fyller hele eiendommen. I vest og øst ligger henholdsvis T-banen og Haakon Tveters vei. Den tredje siden utgjøres av det kommunale grøntområdet, men brakkeriggen ble plassert på en innleid tomt i syd-øst.

– Vi trodde på forhånd at vi hadde god plass. Men hele tomta er utnyttet og logistikkutfordringene ble etter hvert som i sentrum. Vi utarbeidet Sikker jobbanalyse sammen med Oslo T-bane Drift. Det var nødvendig å få til fornuftige sikkerhetsrutiner når det gjelder kraner og innheising av elementer rett ved T-banelinjen, sier anleggsleder Ulrik Andersen. Han roser dette samarbeidet. – De hadde sine klare retningslinjer, men viste allikevel stor forståelse for våre behov.

Felix Arkitekter har tegnet et stilrent punkthus, der de to nederste etasjene utgjør en sokkel i tre. Fasadevalget preges av stående panel, Steniplater og aluminiumsprofiler med opalfarget glass i balkonger. De to gavlveggene har gjennomfarget hvit tegl.

– Teglen forholder seg til flere av lavblokkene rundt, som har noe av det samme uttrykket, sier Felix Vidal.

– Nettopp fordi det er et punkthus ønsket vi å markere inngangspartiet mer enn man pleier i tilsvarende blokker. Her går panelet opp til tredje etasje, og fem søyler ut mot Haakon Tveters vei bærer bygget og gir det et innbydende inngangsparti. Jeg må spesielt få nevne arkitekt Sinica Lécic hos oss, som har lagt ned mye arbeid i å få til et så godt resultat som Oppsal Park har blitt, sier Vidal.

Strenge brannkrav
Fasadene var opprinnelig prosjektert med Kebony som panelmateriale.

– Brannkravene krevde at vi måtte tilpasse oss gjeldende krav, og endre til brannimpregnert kledning. Panelet som er brukt er levert ferdig kuttet, brannimpregnert og malt. Alternativet hadde vært å kutte her på plassen, og så behandle alle snittflater for å tilfredsstille forskriftene. Det hadde vært en formidabel jobb, sier Kjus.

Leilighetene varierer fra 33 til 106 kvm. De fleste leilighetene er gjennomgående, noe som gir leilighetene oppover i etasjene svært god utsikt fra de to store balkongene. Enkelte av balkongene har godt skjermede arealer på opptil 22 kvm. Et fokus i prosjekteringen var å forsterke solforholdene ytterligere; bortsett fra der det forekommer enkelte nedforinger, er himlingshøyden på 2,7 meter. Vinduene ellers i leilighetene – unntaket er i gavlveggene – går flere steder fra gulv til tak.

I innflyttingsfasen kunne NCC Bolig tilby gratis servicehjelp til beboerne. Garanti og Kvalitetsavdelingen til NCC, NCC Handyman, var behjelpelig med alt fra sjauing til å henge opp skap eller bilder på veggene.

– Salget av skreddersøm var vesentlig mindre enn vi trodde på forhånd, sier Kjus om det omfattende tilvalgsprogrammet som NCC Bolig kunne tilby.

– Kvaliteten på overflatene i boligene er bra, utfordringen lå i utformingen av leilighetene, å skape gode leiligheter med spennende løsninger. Salget av leilighetene startet i et trangt boligmarked i kjølevannet av finanskrisen. Det var derfor hyggelig å registrere at nær sagt alle 21 leilighetene var solgt før oppstart. Det viste at både området var populært og at vårt boligprosjekt var velkomment i markedet, bekrefter Sundsvold.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter