Norges fremtid er universell

– Velferdsstaten Norge er avhengig av at vi utvikler et samfunn der alle kan fungere like godt, sa statsråd Audun Lysbakken da han utnevnte juryen som skal bedømme Norges første nasjonale pris for universell utforming.

Inkluderingsministeren presenterte juryen til den aller første Innovasjonsprisen for universell utforming under et arrangement i Regjeringskvartalet.

– Universell utforming bidrar til at flere kan komme i arbeid og stå i jobb lenger. I tillegg bidrar strategien til at folk kan bo lenger hjemme og fungere godt i byer og tettsteder, noe som utsetter flytting til aldersboliger og sykehjem, uttalte Lysbakken.

Prestisjejury
Tidligere miljøvernminister og Venstre-politiker Guro Fjellanger skal lede juryen, som foruten henne består av sju av landets fremste designere og arkitekter med kunnskap om universell utforming; Ole Christian Bergan, Sigmund Asmervik, Dave Vikøren, Marianne Støren Berg, Mikael Snaprud, Eirin Ryeng og Liv Kari Eskeland.

– Dette er en jury med bred og tung kompetanse som uten tvil er godt kvalifisert til å plukke ut Norges fremste nyskapingsprosjekter innenfor universell utforming. De har en viktig og spennende oppgave foran seg, hele 55 flotte bidrag fra det ganske land skal juryeres, sier Onny Eikhaug, programleder i Norsk Designråd.

Norsk Designråd har fått oppdraget med å styre prosessen for Innovasjonsprisen for universell utforming fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Dette er første gang det deles ut en norsk pris til nyskapende produkter, tjenester og omgivelser som er universelt utformet.

– Enormt potensial
– Vi ønsker å synliggjøre det enorme potensialet som ligger i universell utforming gjennom å vise fram de gode eksemplene. Selv om vi har kommet langt på dette feltet i Norge, er det fremdeles lav kunnskap og interesse hos mange fagpersoner, politikere og beslutningstakere i både privat og offentlig sektor, understreker Eikhaug.

Juryleder Guro Fjellanger er opptatt av å løfte universell utforming i folk flests bevissthet: – Dette er noe som er nødvendig for noen, men enklere for alle. Mangel på universell utforming stenger folk ute fra å delta i samfunnet. Samtidig er konseptet med på å gjøre livet enklere for alle. Både lydboken og fjernkontrollen er gode eksempler på universell utforming, forteller hun.

Juryen skal i løpet av sommeren kåre finalister innenfor kategoriene produktdesign, arkitektur, transport, møbel og interiør, grafisk design, landskapsarkitektur og tjeneste- og interaksjonsdesign. Disse skal kjempe om prisen, som deles ut på et eget arrangement på DogA (Norsk Design- og Arkitektursenter) i november i år.