Kristine Hirsti

Unge menn mest skadeutsatte

Arbeidsskader utgjør om lag 12 prosent av alle skadetilfeller i Norge, og unge menn i alderen er de som skader seg oftest. Det er farligst å jobbe i bygge- og anleggsnæringen eller i primærnæringene.

Risikoen for å bli skadet øker med skiftarbeid og lange arbeidsuker.

Det viser tall fra Arbeidskraftundersøkelsen som SSB gjennomførte i 2007. Det ble da også gjennomført en tilleggsundersøkelse (AKU-tillegget) for å kartlegge forekomsten av arbeidsskader og arbeidsrelatert sykdom. I overkant av 3 prosent av de spurte oppgir at de i løpet av det siste året har blitt skadet som følge av arbeidsulykke. Dette tilsvarer ca 79 000 personer på landsbasis i løpet av et år. Når man tar med i beregningen at noen har vært utsatt for to eller flere skader, utgjør dette om lag 90000 arbeidsrelaterte skader hvert år.

Unge menn er utsatt
For menn i alderen 15-24 år er skaderisikoen omtrent dobbelt så høy som den er for menn over 45 år. Som nevnt er bygg og anlegg samt primærnæringene blant de mest utsatte. Tømrere og anleggsarbeidere er yrkesgruppene med aller høyest skadeforekomst, og årlig risiko for å få en arbeidsskade i disse yrkene ligger på om lag 10 prosent. Dette er høye tall sett mot gjennomsnittet på rundt 3 prosent.

Behov for forebygging
Når unge mennesker skader seg i arbeid utgjør dette store kostnader, både i form av lidelse og store helsebelastninger for de rammede, og høye økonomiske kostnader for samfunnet, derfor er det viktig å forebygge.

Jon Helge Vaeng er prosjektleder for Arbeidstilsynets prosjekt Rett start for unge arbeidstakere, som har som mål å øke arbeidsmiljøkunnskapen hos unge arbeidstakere. Han forteller at de legger stor vekt på tiltak rettet mot skoleverket, blant annet gjennom å ha fokus på HMS-opplæring og på holdningsskapende arbeid.

-Det er naturlig å bruke denne forskningen til å spisse tilsynene. Man må jobbe for å finne ut hva slags tiltak som vil ha størst effekt, og kanskje initiere ny forskning.

Konferanser og tilsyn på trappene
Arbeidstilsynet og Fondet for regionale verneombud i bygge- og anleggsbransjen inviterer til konferanser om unge arbeidstakere i bygge- og anleggsbransjen. De holdes i Trømsø onsdag 15. juni og i Oslo 16. juni. På konferansene vil det bli presentert forsknings- og erfaringsbasert kunnskap om unge arbeidstakere i bygge- og anleggsbransjen. I tillegg vil personer med praktisk erfaring innen bygge- og anleggsvirksomhet fortelle om sine erfaringer. Konferansene er gratis.

I perioden 16. til 27. mai hadde Arbeidstilsynet aksjoner med tilsyn i hele landet. Formålet var for å undersøke hvordan unge i arbeidslivet blir ivaretatt, og fornøyelsesparker og fastfoodkjeder var blant de prioriterte bransjene.