Storbyene tar boligprisveksten

Den rekordlave renta har ført til kraftig vekst i boligprisene, men hovedsakelig i storbyene. For enkelte deler av landet er ikke prisveksten i nærheten av samme nivå.

De store byene tar majoriteten av prisoppgangen, og det er ikke like «fett» på små steder i Østfold eller Troms. Der har prisveksten vært moderat og omsetningstiden lang.

For landet som helhet var det en mindre nedgang i prisen på boliger med 0,3 prosent fra mars til april. Prisfallet skjedde rett etter et rekordhøyt prisnivå i mars i år. Da spratt boligprisene i Norge opp i all time high – 13,2 prosent over det som inntil da var prisrekorden fra august 2007.

Ikke samme effekt
Formidlingstiden på boliger avspeiler ofte prisveksten i regionen, og i Østfold og Nord-Norge med unntak av de større byene har ikke selger fått den samme effekten av rentenivå og generell oppgang i boligprisene.

– Vi har ikke de samme toppene som i storbyene, men det er vel riktig å si at vi har opplevd en liten oppgang det siste året, sier Roar Back, eiendomsmegler i DnB Nor Eiendom i Rakkestad.

– Beliggenheten har alt å si for interessen i markedet, understreker han og viser til de store variasjonene i formidlingstid i østfoldkommunen som grenser til blant andre Sarpsborg og Halden.

Salgstid på to uker
I april var formidlingstiden for boliger i Østfold i gjennomsnitt 48 dager, mens den samme «liggetiden» i Nord-Norge og Tromsø var på henholdsvis 51 og 57 dager. Landsgjennomsnittet for april endte på 27 dager fra en bolig ble lagt ut til den var solgt.

I Bergen, Trondheim, Stavanger og Oslo, de fire største byene, var salgstiden nede i 14–16 dager.

På mindre steder i Troms, er prisveksten forholdsvis beskjeden sammenlignet med landsgjennomsnittet og formidlingstiden lang.

– Moderat oppgang
– Storbyene drar prisstatistikken ekstremt oppover og det racet har ikke vi vært en del av. I Harstad og omegn har prisene gått noe opp det siste året. En moderat oppgang, sier Espen Johansen i Garanti Eiendomsmegling til NTB.

Han har riktignok sett en positiv utvikling de siste månedene.

– Boligene har stort sett gått over takst, sier han.

Den siste utviklingen i boligprisene presenteres på en pressekonferanse i Oslo onsdag i et samarbeid mellom Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).