Sjekk taket ditt 1.juni

6 av 10 tak er i for dårlig stand. En enkel taksjekk to ganger i året kan spare deg for mye penger.

- Vi vet det er mange huseiere som ikke får sjekket taket sitt så ofte som de kanskje vil. Men setter man en fast dato i kalenderen, blir saken en annen. Onsdag 1. juni oppfordrer vi derfor alle som eier et tak om å sikre seg godt og ta en rask tur opp i høyden , sier Administrerende direktør i Icopal, Geir Haugersveen

Allerede i 2006 viste boligstatistikk fra trygghetsbedriften Anticimex at kun 4 av 10 norske bolighus har tak i god stand. Vannskader, mugg og råte er blant de vanligste skadene av et dårlig tak.

- Som en tommelfingerregel skal taket skiftes hvert 30. år, men ytre påvirkninger som vått og vindfullt klima eller manglende vedlikehold øker behovet for hyppigere skifte av tak , sier Haugersveen.

Slik foretar du 5-punktssjekken av taket ditt:

Tak på hus og hytter bør helst sjekkes to ganger i året, samtidig som du koster av eventuelle greiner og barnåler, og renser takrennene:

Er taktekkingen hel og uten sår?

Er taktekkingen rundt gjennomføringer og piper tett?

Er det mose på taket?Er takfot-, vindski- og pipebeslag fri for rust, avskalling eller sprekker?

Er takrenner og eventuelle ventilasjonshetter i god stand?

I tillegg bør man sjekke taket innvendig for å se tegn til skader som gir lekkasje til undertaket:

Er takbordene misfarget, eller har sopp, råte eller dårlig lukt?Finner du lekkasjemerker ved gjennomføringene ved pipe eller ventilasjonshetter?

- Uansett om taket ditt er nytt eller gammelt er det en god investering å foreta taksjekk jevnlig. Oppdager du en skade tidlig er det mye penger å spare, i forhold til å vente til skadeomfanget blir mer omfattende , sier Haugersveen.