Blandet fra Mesta

Mesta kan vise til omsetningsøkning i første kvartal, men driftsresultatet er fortsatt negativt.

Mesta kan vise til økonomisk framgang i første kvartal sammenlignet med samme kvartal i fjor. Både omsetningen, resultatet og ordrereserven utviklet seg positivt. - Det er gledelig at den gode trenden fortsetter, sier konsernsjef Harald Rafdal.

Omsetningen eksklusive salgsgevinster, økte med solide 19 prosent sammenlignet med 1. kvartal 2010, fra 982 millioner kroner til 1 169 millioner kroner. Alle datterselskapene hadde økt omsetning.

Driftsresultatet eksklusive salgsgevinster, viser en forbedring fra -77 millioner kroner i 2010 til -61 i 2011. Både for Mesta og anleggssektoren generelt, er 1. kvartal det kvartalet i året med dårligst lønnsomhet. For Mesta skyldes dette i hovedsak kostnadene knyttet til lav asfaltproduksjon i Mesta Industri. De øvrige datterselskapene kan vise til positive resultater fra den operative driften, med unntak av Mesta Entreprenør.

Mesta kan vise til stor framgang i resultatet før skatt, fra - 65 millioner kroner i fjor til 149 millioner kroner i år. Hovedårsaken til framgangen er salgsgevinster ved salg av eiendommer på 204 millioner kroner.

Mesta har de siste årene foretatt store arealeffektiviseringer i eiendomsmassen. Det har ført til reduserte kostnader og styrket konkurranseevne i datterselskapene. Mesta Eiendom har derved fått frigjort en betydelig eiendomsmasse som leies ut til eksterne leietagere. Det gjøres løpende vurderinger av om og når Mesta skal selge eiendommer Mesta i liten grad bruker. Det er Mestas framtidige behov og markedsmessige vurderinger som avgjør om og når eiendommer selges.

Ordrereserven er god for Mesta-konsernet som helhet og for alle datterselskapene, med unntak av Mesta Entreprenør som har behov for nye oppdrag i løpet av året. Ordrereserven per 31. mars 2011 var på 7 380 millioner kroner, mot 6 122 millioner kroner et år tidligere. Dette representerer en økning på 21 prosent i konsernets ordrereserve. Det er særlig Mesta Drift som bidrar til denne økningen.

Soliditeten og likviditeten i Mesta er meget god. Per 31. mars var egenkapitalandelen på 50,5 prosent.

Innen HMS er utviklingen blandet. Det er en positiv utvikling innen sykefraværet med en nedgang fra 6,7 prosent i 2010 til 5,8 prosent i år. Skadetallene viser dessverre en negativ utvikling, med økning i antallet fraværsskader fra fire til seks og en økning i H1-verdien fra 4,5 til 8,4.

- Det er positivt at de økonomiske tallene sakte men sikkert blir bedre. Det viser at vi gjør mye riktig, selv om det forsatt er rom for forbedringer. Det jeg ikke er fornøyd med, er utviklingen i skadetallene. Her forventer jeg at selskapene tar tak og snur denne utviklingen, sier Harald Rafdal.