Vil ha kompetansekrav til foretak

– Byggmesterforbundet har i flere år advart de politiske myndigheter mot å innføre en byråkratisk og kostnadskrevende kontrollordning for prosjekterende og utførende foretak i byggenæringen.

– Myndighetenes beslutning om å utsette ordningen med innføring av et kontrollapparat for uavhengig kontroll til 1/7-2012, bekrefter de utfordringer det ble advart mot på forhånd.

I en uttalelse vedtatt av Byggmesterforbundets landsmøte på Voss 27. mai, påpeker landsmøtet at kompetansekrav må stilles til alle som står for oppføring og vedlikehold av hus og bygninger.

– Dette vil bidra til bedre kvalitet og seriøsitet i byggenæringen. Dessverre har myndighetene gjennom ny Plan- og bygningslov besluttet at det istedenfor skal etableres et kontrollapparat for uavhengig kontroll.

Kontrollordningen skulle tre i kraft 1. juli 2011, men i vinter ble det varslet at ordningen må utsettes til 1. juli 2012. Byggmesterforbundet er enig i at innføringen utsettes da grunnlaget for ordningen ikke var tilstrekkelig klarlagt fra myndighetenes side.

– Dette skyldes i stor grad, etter Byggmesterforbundets oppfatning, det forhold at myndighetene har undervurdert de problemstillinger og utfordringer som etablering av et slikt kontrollsystem vil møte.

Byggmesterforbundets landsmøte vil nok en gang anbefale at myndighetene sammen med næringens organisasjoner, ser seg om etter andre virkemidler som kan bidra til det felles mål om å sikre den nødvendige kvalitet på prosjektering og utførelse av alle byggearbeider.

Byggmesterforbundet vil i den sammenheng anbefale innføring av grunnleggende kompetansekrav til alle foretak i næringen.

– Dette vil bidra til at man også bedre sikrer den nødvendige kvalitet og seriøsitet innenfor den store andelen av markedet knyttet til ombygging og reparasjoner. En slik ordning vil også, sammenlignet med det vedtatte kontrollbyråkrati, bidra til reduserte kostnader for kunder og foretak.