Optimisme blant entreprenørene

Entreprenørforeningen bygg og anlegg – EBA - har nylig avsluttet sin generalforsamling i Stavanger. Og la det være sagt. Det var svært optimistiske entreprenører som var samlet. Markedene både i bolig, bygg og anlegg er på vei opp. I tillegg ser man at det bevilges langt mer penger til vedlikehold og oppgradering enn noen gang.

Mange merket seg også vegdirektørens utsagn om vedlikehold. Når en tunnel skal rustes opp, skal man legge dagens regler og standarder til grunn. De betyr en betydelig oppgradering i forhold til det som var utgangspunktet når tunnelen ble ferdigstilt i sin tid.

Fortsatt sliter vi med at mange offentlige byggherrer spesielt , kun er opptatt av laveste pris når et prosjekt kommer ut på anbud. Nå er det på tide å se på hva som er det beste anbudet. Og da må man ta levetidskostnadene med i evalueringen. Det hjelper lite å bygge billig i dag dersom man om få år må rehabilitere hele prosjektet på grunn av at kvaliteten ble for dårlig.

Byggenæringen vil også være en viktig medspiller når det nå skal brukes langt mer penger enn før på energiøkonomisering. Den beste og mest effektive måte å spare energi på, er å gjøre byggene bedre. Byggene må isoleres bedre – og de må bli tettere. Det betyr også nye vinduer og nye dører. Dette er en jobb byggenæringen må ta seg av.

Den store spenningen i årene som kommer, er hvordan man kan sikre rekrutteringen til byggenæringen. Her har entreprenørene et særlig ansvar. For EBA er dette med rekruttering og kompetanseoppbygging helt vesentlige arbeidsoppgaver i tillegg til de næringspolitiske oppgavene man hele tiden må jobbe med for å få best mulig rammevilkår for næringen. EBA er veldig opptatt av å spille sammen med BNL. Det burde alle organisasjonene i byggenæringen også være opptatt av.