Stasjonsfornyelse på Åndalsnes

Jernbaneverket og ROM Eiendom har gjennom de siste årene gjennomført en omfattende oppgradering og modernisering av Åndalsnes stasjon.

Det nye stasjonsanlegget er nå ferdig og klart til sesongen med turisttog starter på Raumabanen 28.mai.

Stasjonsbygningen er bygget kraftig om og modernisert med nye publikumsarealer. Spor og plattformer er fornyet og nå er også jernbaneparken i Åndalsnes ferdigstilt.

Åndalsnes stasjon er dermed på en langt bedre måte enn tidligere rustet til å ta imot den økende strømmen av turister som vil reise med tog gjennom den ville og vakre Romsdalen, under Trollveggen, over den berømte Kylling bru ved Verma, gjennom vendetunnelen ved Stavem og opp til Bjorli. I sommersesongen er Raumabanen en viktig turistbane og attraksjon på Nordvestlandet.

Selve stasjonsbygningen ble ferdig fornyet for to år siden, mens plattformanlegg og jernbanepark fullføres nå i disse dager. Anlegget skal åpnes offisielt av samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa onsdag 8.juni. – Jernbaneparken er oppgradert med en del av de samme elementene som den opprinnelige jernbaneparken i Åndalsnes hadde, forteller prosjektleder Ivar Olsen i Jernbaneverket. Åndalsnes stasjon har bussforbindelser til blant annet Ålesund, Molde og Kristiansund og det har også blitt bedre omstigningsforhold mellom tog og buss. I Åndalsnes er det også, på samme måte som i Flåm, mulig med direkte overgang mellom cruiseskip og tog.

For uten ny park med tilhørende elementer har Åndalsnes stasjon nå fått to spor til plattform, plattformene er utstyrt med nye monitorer, lysanlegg og høyttalere. De er hevet og har fått nytt dekke. - Til sammen har Jernbaneverket brukt 19 millioner kroner på stasjonstiltak på Raumabanen, det aller meste av dette på Åndalsnes stasjon, opplyser prosjektleder Ivar Olsen.

Fra 28.mai til 28.august kjøres det egne turisttog på Raumabanen mellom Åndalsnes og Bjorli. Disse togene kjører sakte eller stanser ved flotte utsiktspunkter og har guiding på flere språk om bord.