Et svekket BNL

Vi synes det er synd at Norsk Eiendom nå melder seg ut av Byggenæringens Landsforening (BNL). Dette skjer som ledd i en ny strategi for eiendomsbransjen om en sterkere identitet og større synlighet. Norsk Eiendom får nå en mer direkte tilknytning til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Vi mener at det beste for norsk byggenæring er å ha et sterkt BNL som kan fronte hele byggenæringen som i utgangspunktet er en svært fragmentert næring. Uansett er alle i denne næringen i samme båten.

- Norsk Eiendom ser frem til å innta enn enda mer synlig og ansvarlig rolle i samfunnsutviklingen. Våre medlemmer er parat til å bidra til at Norge oppfyller internasjoanel forpliktelser på klima-, miljø- og energiområde, sier administrerende direktør Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom til bygg.no.

Vi har mye forståelse for dette synet, men likevel mener vi at det er bedre for byggenæringen totalt sett at de store aktørene jobber gjennom BNL – i alle fall på det næringspolitiske området. Alle er avhengig av hverandre i denne næringen. Man skal heller ikke glemme at entreprenørene også er en stor eiendomsbesitter.

- Det har vært berikende for byggenæringen å ha byggherresiden representert i BNL. Når Norsk Eiendom velger ikke å ha en organisatorisk samarbeide med BNL, håper vi på et fortsatt fruktbart samarbeide, sier administrerende direktør Ketil Lyng i Byggenæringens Landsforening. Vi tror ikke alle i BNL-familien ser det så diplomatisk.

Vi kjenner ikke bakgrunnen for beslutningen om å forlate BNL. Og vi vet heller ikke hva som har vært gjort for å holde foreningen i BNL-familien. Valget er tatt – og det må respekteres. For vår del vil vi ha samme positive holdning til foreningen Norsk Eiendom og til medlemmene i denne foreningen som før.

Det å samle norsk byggenæring er nok langt tyngre enn det var for Harald Hårfagre å samle Norge i sin tid.